Radboud Ziekenhuis: kip met twee sterren!

1 maart 2013

De maaltijden van UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen zijn vanaf vandaag plofkip-vrij. Dat bericht de NOS op haar site. Het ziekenhuis stapt over op de scharrelkip met twee Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming.

Alle academische ziekenhuizen willen af van de plofkip in hun warme patiënten-maaltijden. "Wij zien het belang van een meer duurzame productie van vlees en kipproducten. Vooral het antibioticagebruik binnen de vee-industrie willen wij tegengaan", zegt een woordvoerder van het landelijke voedingsorgaan van UMC’s tegen de NOS.

Het langzamer groeiende ras waar de Dierenbescherming haar Beter Leven kenmerk aan toekent, is stukken sterker, heeft meer ruimte en heeft geen of nauwelijks antibiotica nodig.

De vee-industrie gebruikt op grote schaal antibiotica om te voorkomen dat dieren ziek worden. Volgens GGD Nederland hebben zich hierdoor bacteriën ontwikkeld, zoals de ESBL- en de MRSA bacterie, die niet meer gevoelig zijn voor antibiotica die ook bij mensen worden gebruikt.