BBQ-en? Kies bewust voor diervriendelijker

25 mei 2018

“Met Beter Leven vlees eet je bewust lekkerder". Die boodschap zal Susanne Maassen, manager Stichting Beter Leven keurmerk de bezoekers meegeven tijdens de opening van ‘Jellema’s BBQ contest’ op zaterdag 26 mei in Klazienaveen. 

Dit is het eerste BBQ-event met alleen vlees met het Beter Leven keurmerk. Zowel vertegenwoordigers van de Dierenbescherming als Stichting Beter Leven keurmerk zullen hier bij aanwezig zijn. Keurslager Jellema is de eerste slagerij in Nederland die het Beter Leven keurmerk mag voeren.

Let op het Beter Leven keurmerk
Het barbecueseizoen is geopend. Zeker met dit mooie weer kiezen veel mensen ervoor om buiten te barbecueën. Een drankje erbij en genieten maar. Tijdens het barbecueën wordt er veel vlees gegeten en dat zou best een beetje minder mogen. Gegrilde groenten of vleesvervangers kunnen een goede vervanging zijn en maken de BBQ zeker niet minder gezellig. Als mensen vlees willen eten, kunnen zij het beste kiezen voor vlees van dierlijkvriendelijker gehouden dieren. “Het is pas diervriendelijker als er een Beter Leven keurmerk op staat”, vult Susanne Maassen aan.

Jellema’s BBQ contest is de eerste openbare BBQ met enkel en alleen vlees van diervriendelijker gehouden dieren. “Als slagers volledig overstappen naar het keurmerk vraagt dat om een flinke inspanning. Keurslager Jellema is dan ook een voorbeeld voor andere slagers in Nederland”, zegt Susanne Maassen. De Dierenbescherming en Stichting Beter Leven keurmerk zijn ook in gesprek met andere slagers en de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) om meer slagers te enthousiasmeren voor het Beter Leven keurmerk. Dit gebeurt in samenwerking met MeatNL.

Keurslager Jellema
De ondernemers Gerrit en Paul Klement van Keurslager Jellema hebben ervoor gekozen om alleen het varkensvlees, kip en rundvlees te verkopen van veehouders die diervriendelijker werken. Ze steunen op die manier veehouders die extra inspanningen leveren en de dieren houden volgens de criteria van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Voor de slagerijen betekende dit dat nauwgezet alle vleesartikelen dus vers vlees, vleeswaren, maaltijden, broodjes in kaart zijn gebracht en alle producten met rund, kip en varkensvlees zijn vervangen door vlees met het Beter Leven keurmerk. Dit betekende voor de slager wat aanpassingen, het afscheid nemen van leveranciers, nieuwe leveranciers zoeken,  soms schrappen van producten en het meer zelf gaan maken van vleeswaren.

Het Beter Leven keurmerk voor slagerijen houdt verder in dat er onaangekondigde controle is en dat voorraden en inkoopfacturen periodiek worden gecontroleerd om te checken of de ingekochte producten ook daadwerkelijk altijd het Beter Leven keurmerk hebben. Voor de consument biedt dit een extra zekerheid dat het vlees van slagers met het Beter Leven keurmerk ook daadwerkelijk altijd afkomstig is van diervriendelijker gehouden dieren.