2 sterren Boerderijvlees van Annechien

Vanaf deze week verkoopt Albert Heijn in zestig filialen ‘Boerderijvlees’ van varkensboer Annechien ten Have. Dit vlees heeft het Beter Leven Keurmerk 2-sterren van de Dierenbescherming. Annechien is de enige varkensboer in Nederland die dit keurmerk heeft. Veel meer ruimte en een uitloop naar buiten kenmerken de moderne stallen in het Groningse Beerta.

Duurzaam

Varkensboer Annechien en haar gezin hebben sinds vorig jaar een splinternieuwe stal waarin plaats is voor 4.900 vleesvarkens en 600 zeugen. De varkens van Annechien hebben een beter leven, kunnen kiezen of ze naar binnen of naar buiten willen, hebben stro en eten lupines en tarwe. Annechien zorgt met eigen akkerbouw grotendeels zelf voor het voer van de varkens. De mest van de varkens gaat in de biogasinstallatie waarmee ze elektriciteit opwekt.

Naar buiten

Wat opvalt aan de stallen van het nieuwe bedrijf is vooral de ruimte voor de dieren; het is bijna twee keer zo groot als gebruikelijk per varken, maar het voornaamste verschil is dat ze naar buiten kunnen. De uitloop is voor de helft overkapt en er is stro voor de dieren. Ze wroeten dan ook dat het een lieve lust is. “Er is gewoon meer voor ze te beleven,” vat Annechien de verbeteringen samen. “En natuurlijk castreren we de mannetjes niet en mogen ze allemaal hun krulstaartje houden.”

Een beter welzijn voor de varkens zorgt ervoor dat dit varkensvlees het 2-sterren certificaat van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming toegekend heeft gekregen. Bijzonder is dat er nu ook varkensvlees met twee sterren van het keurmerk van eigen bodem verkrijgbaar is. Varkensvlees met één ster is volop verkrijgbaar en maakt inmiddels het leeuwendeel uit van het aanbod in de supermarkt. Varkensvlees met twee sterren is echter zeer beperkt verkrijgbaar en tot nu toe vooral afkomstig uit het buitenland (Engeland).