Het Beter Leven keurmerk: feit of fabel?

Keurmerken zijn niet meer weg te denken uit het supermarktschap. Het zijn er inmiddels zóveel, misschien zie jij door de bomen het bos niet meer? Laat staan dat je de verschillende keurmerkclaims nog van elkaar weet te onderscheiden… Verwarring slaat toe, waardoor onwaarheden over de verschillende keurmerken de ronde doen. Daar willen we graag mee afrekenen! We zetten voor jou de meest gehoorde feiten en fabels op een rij.

“Het Beter Leven keurmerk is pure marketing van supermarkten.”

Fabel! Het Beter Leven keurmerk is in 2007 opgericht door de Dierenbescherming als onafhankelijk dierenwelzijnskeurmerk zonder winstoogmerk. Inmiddels is het keurmerk koploper in de supermarkt in vergelijking met andere duurzame keurmerken. De supermarkt is een uithangbord van het Beter Leven keurmerk, maar wordt net als de boer, de slachterij en het eierpakstation onafhankelijk gecontroleerd.


“ Producten met het Beter Leven keurmerk zijn duur.“

Een beetje feit en een beetje fabel! Als je veelal kiest voor kiloknallers, ben je met Beter Leven producten inderdaad duurder uit, omdat er aan dierenwelzijn is gedacht. Een Beter Leven boer investeert in meer ruimte, speelmateriaal en zorgt er onder 2 en 3 sterren voor dat de dieren ook naar buiten mogen. Die extra kosten die de boer maakt, zie je dan ook terug in de prijs. Al valt er voor iedere consument wat te kiezen, ongeacht de grootte van de portemonnee. Iedere Beter Leven ster heeft een eigen prijskaartje.

“De dieren achter producten met 1 ster van het keurmerk hebben het echt niet beter.”

Fabel. Bij sterloze producten weet je vaak niet onder welke omstandigheden de dieren leefden. Mogelijk werden ze zonder daglicht of speelmateriaal of met weinig ruimte gehouden. 1 ster is een stap in de goede richting. Zo mogen kippen in een overdekte uitloop de buitenlucht in, liggen vleeskoeien op zacht stro en kunnen melkkoeien zichzelf schuren met een borstel in de stal. Natuurlijk blijft gelden: hoe meer sterren, hoe beter!    

“Bedrijven kunnen het Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming kopen”.

Fabel. Het Beter Leven keurmerk kun je zeker niet kopen. Als een bedrijf het Beter Leven keurmerk wil voeren dan betekent dit dat dit bedrijf zich moet melden als deelnemer bij Stichting Beter Leven keurmerk. Hierna zal bij het bedrijf een ingangscontrole plaatsvinden door een onafhankelijke Certificatie Instelling om te controleren of voldaan wordt aan de criteria die zijn gesteld. Als dit het geval is ontvangt de deelnemer een certificaat. Zonder certificaat is het onmogelijk om deelnemer te zijn van het Beter Leven keurmerk. Gedurende het jaar kunnen er meerdere controles plaatsvinden. De deelnemer betaalt een jaarlijkse bijdrage voor de borging en het beheer van het Beter Leven keurmerk door de Stichting Beter Leven keurmerk. 

“Het Beter Leven keurmerk is vleespromotie.”

Fabel. De Dierenbescherming doet niet aan vleespromotie, de retailbranche doet dit echter wel. De Dierenbescherming geeft voorlichting aan de 95% van de Nederlanders die nog (af en toe) vlees eet, over diervriendelijkere consumptie. Het Beter Leven keurmerk zegt iets over de leefomstandigheden en het welzijn van de dieren in de veehouderij. Voor mensen die geen vlees eten of al lang uitsluitend biologisch vlees consumeren is het Beter Leven keurmerk niet bedoeld. Het Beter Leven keurmerk richt zich op de mensen die nu nog (soms onbewust) kiezen voor sterloos vlees, zonder Beter Leven keurmerk. Zij houden zich doorgaans (nog) niet bezig met dierenwelzijn of een vegetarische of veganistische levensstijl. Door hen te helpen met het maken van een bewustere keuze, krijgen veel dieren een beter leven. Met het Beter Leven keurmerk doet de Dierenbescherming dus niet aan vleespromotie, maar juist aan dierenwelzijnspromotie.

“Slachten onder het Beter Leven keurmerk maakt geen verschil voor het dier.”

Beetje feit, beetje fabel. Dieren voor consumptie worden gedood. De dieren die gehouden worden onder het Beter leven keurmerk hebben een beter leven gehad dan dieren die uit de gangbare industrie komen, waar de minimale wetgeving van kracht is. Het slachthuis is onderdeel van de Beter Leven keten en dat betekent dat het slachthuis ook is gecertificeerd en aan voorschriften van het  Beter leven keurmerk moet voldoen. Dat heeft te maken met het uitladen van dieren, het opdrijven van de dieren en bijvoorbeeld de slachtmethode. Zo heeft de Dierenbescherming het gebruik van de elektrische waterbadmethode voor pluimvee binnen het Beter leven keurmerk verboden. Maar ook het op de werkvloer aanwezig zijn van een Animal Welfare Officer die specifiek dierenwelzijn bewaakt is een vereiste van het Beter Leven keurmerk om de slachterij te certificeren. Cameratoezicht is verplicht en wij werken aan invoering van slim cameratoezicht. Misstanden in de slachterij zijn niet toegestaan en hiervan wordt melding gemaakt.

Spookt er nog een feit-of-fabelkwestie door je hoofd? Laat het ons vooral weten. Daar worden wij en de rest van Nederland wijzer van!

Terug naar >> informatie over de dieren die leven onder het Beter Leven keurmerk.