Eet bewust.

Kies je voor vlees, eieren of zuivel? Eet bewust en kies voor de diervriendelijkere variant met sterren.

De campagne ‘Eet bewust’ stelt het thema ‘verrijking’ centraal, een essentieel ‘Beter Leven’ keurmerkvereiste, zodat dieren over speelmateriaal beschikken. Dit draagt bij aan een positief welzijn van veehouderijdieren en kan bijdragen aan het reduceren van verveling en soms ook stress.

Om dit tegen te gaan zorgen Beter Leven boeren er met verrijking voor dat de dieren het beter hebben in de stal, immers er is afleiding te vinden. Hiervoor stelt de Dierenbescherming dierenwelzijnscriteria op voor Beter Leven boeren, waaraan moet worden voldaan. Bij 3 sterren vleeskippen gaat dit bijvoorbeeld om strobalen om op te zitten, bij 3 sterren Beter Leven varkens om stro om in te wroeten en een buitenuitloop naar buiten voor frisse lucht.

Verrijking voor 3 sterren Beter Leven varkens

Wat heeft een varken nodig als het gaat om het hebben van speelmateriaal? Experts Merel Postma werkzaam bij 3 sterren bedrijf Livar, het Limburgs Kloostervarken en Kees Scheepens, beter bekend als varkensfluisteraar schijnen hun licht op het thema verrijking bij varkens. Bekijk deze video en lees het interview.

Natuurlijk gedrag van varkens

Kees Scheepens is van mening dat varkens lol moeten hebben. “Dat hebben ze als ze kunnen wroeten, onderzoeken, rusten, lekker eten en als hun reukvermogen wordt gestimuleerd”, zo stelt hij. Scheepens is expert op het gebied van natuurlijk gedrag van varkens, vandaar dat hij ooit in Duitsland werd betiteld als ‘varkensfluisteraar’ en die titel is gebleven.

Scheepens: “Varkens hebben een belevingswereld die heel dicht bij de belevingswereld van een mens komt”

Wat kun jij bijdragen?

Ben jij je altijd bewust van wat je eet? Let je ook op dierenwelzijn als je vlees, zuivel of eieren koopt? Weet je hoe het dier heeft geleefd, voordat je het product in je mandje gooit? Het Beter Leven keurmerk helpt je een bewuste keuze te maken. Het keurmerk garandeert dat het product aan de minimale dierenwelzijnseisen van de Dierenbescherming voldoet. Eet bewust. Zo kun jij bijdragen aan een diervriendelijke samenleving.

Bekijk de verrijkingscriteria per diersoort en maak dan je keuze, voordat je jouw product in het boodschappenmandje stopt.

Er is steeds meer kennis over het gedrag van varkens en het klimaat speelt een steeds grotere rol. Dat geeft telkens een extra impuls om verder te innoveren. “Ik denk dat we altijd blijven nadenken over hoe het beter kan”, aldus Merel Postma van Livar.

Meer informatie

  • In Magazine Dier staat het thema verrijking centraal op het bedrijf van Kees Schutte, melkveehouder 2 sterren Beter Leven keurmerk.