Hoeveel varkens leven er op een dakterras van 3×3 meter?  

Als de  thermometer boven de 20ºC prijkt nodigt dat al snel uit om een gezellige barbecue te organiseren. In de tuin of als we kleiner behuisd zijn op het dakterras, waar we samen grillen en borrelen. Wist je dat boeren op een dakterras van 3x3m2 maar liefst elf varkens huisvesten in de gangbare veehouderij? De dieren gaan niet naar buiten en de productverpakking van dit vlees is sterloos. Bij een 3 sterren Beter leven boerderij lopen er slechts vier varkens op dat dakterras, want ze kunnen ook naar buiten om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen, zoals wroeten en rollen. Kies daarom ook als je gaat barbecueën voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

DEELNEMEN AAN DE BETER LEVEN WEEK? >>KLIK HIER <<

Meer vleesconsumptie tijdens het barbecueën

Bron: consumentenonderzoek vleesetende consument (25-54 jr.) Multiscope.

Uit onderzoek van Multiscope (i.o.v. de Dierenbescherming) blijkt dat 60% van de vleesetende consumenten (25-52 jaar) nog altijd 5 keer per week vlees consumeert. In het barbecueseizoen eet de onderzoeksgroep meer vlees dan op andere momenten in het jaar. En ruim veertig procent zegt gemiddeld bijna vier stuks vlees te eten. Kip staat bovenaan het menu. Helaas koopt men in de helft van de gevallen nog barbecuevlees zonder het Beter Leven keurmerk. Maar er gloort licht aan de horizon, 68% zou kiezen voor het Beter Leven keurmerk als ze zouden weten dat de dieren meer ruimte zouden hebben.

Deze week starten we een publiekscampagne op radio, in print en online om dat duidelijk te maken. Dus steek jij de barbecue weer aan? Kies voor vlees met het Beter Leven keurmerk en kies ook eens voor een vleesvervanger. Meer ruimte om te leven, beter! 

Bekijk hier de leefruimte per dier.

Kijkje achter de schermen bij 3 sterren Beter Leven boeren

Consument Loes uit Den Haag wil weten van 3 sterren Beter Leven varkenshouder Jeroen Koks waarom ze het beste voor het Beter Leven keurmerk kan kiezen.
Biologisch en 3 sterren Beter Leven boer Bart Kok van Polderhoen vertelt dat zijn kippen op zijn bedrijf, zowel binnen als buiten, lekker kunnen scharrelen, eten en alle ruimte hebben om zich kiplekker te voelen.
3 sterren Beter Leven pluimveehouder Jan van Wijk vertelt enthousiast hoe zijn leghennen de volledige binnen-en buitenruimte van de stal benutten om te stofbaden, te klimmen op de boomstammen en lekker te scharrelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de leefruimte per dier? Of over de andere eisen die de Dierenbescherming stelt binnen het Beter Leven keurmerk, zoals weidegang, speelmateriaal voor het dier of andere criteria? Bezoek dan deze pagina voor een overzicht per diersoort.

(*) Disclaimer: Wegens Vogelgriep is er een landelijke ophokplicht voor pluimvee afgekondigd, waaronder 3 sterren Beter Leven kippen. Deze kunnen tijdelijk niet meer in de vrije uitloop leven, maar nog wel gebruikmaken van de overdekte uitloop. Dat betekent dat de kippen nu tijdelijk minder ruimte tot hun beschikking hebben.