Header LP Meer ruimte om te leven

Meer ruimte om te leven…Beter!

Ruimte is een basisbehoefte van mens en dier. Zonder bewegingsvrijheid kunnen we ons niet op een natuurlijke manier gedragen. Gebrek aan ruimte veroorzaakt benauwdheid, spanningen en stress. Dat geldt voor ons, maar ook voor dieren. Helaas stelt de wet minimale eisen aan ruimte en kunnen miljoenen dieren in de veehouderij hun kont niet keren. Niet voor niets is ruimte dan ook een belangrijk criterium binnen het Beter Leven keurmerk. Dat betekent dat dieren die onder het Beter Leven keurmerk worden gehouden, meer ruimte krijgen om te leven. Beter!

Leefruimte heeft invloed op natuurlijk gedrag

Het hoogst haalbare binnen ons keurmerk is 3 sterren Beter Leven. De binnen- en buitenruimten zijn zo ingericht dat dieren keuzes kunnen maken en dat ze onbekommerd kunnen scharrelen, struinen, schuilen, spelen, of wroeten. We passeren hiermee ruimschoots de wettelijke minimum eisen van een stal, uitloop of buitenruimte.

Boodschappentip: koop ruimte voor een dier

Tijdens de Beter Leven week,  van 25 t/m 31 oktober, vragen we de aandacht van het publiek voor de manier waarop dieren in de veehouderij worden gehouden. Want consumenten hebben wel degelijk de keuze om dieren een beter leven te geven en dat begint bij ruimte. Dit jaar leggen we in de campagne de focus op die uitermate noodzakelijke behoefte: ruimte.

Jij hebt de keuze om ruimte te kopen voor een dier! Met 1 ster Beter Leven keurmerk maak je al verschil en met 3 sterren zorg je voor nog prettigere leefomstandigheden voor dieren. Kies voor producten met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en geef dieren de ruimte die ze zo hard nodig hebben.

In gesprek met 3 sterren Beter Leven boeren

Consument Loes uit Den Haag wil weten van 3 sterren Beter Leven varkenshouder Jeroen Koks waarom ze het beste voor het Beter Leven keurmerk kan kiezen.

Biologisch en 3 sterren Beter Leven boer Bart Kok van Polderhoen vertelt dat zijn kippen op zijn bedrijf, zowel binnen als buiten, lekker kunnen scharrelen, eten en alle ruimte hebben om zich kiplekker te voelen.
3 sterren Beter Leven pluimveehouder Jan van Wijk vertelt enthousiast hoe zijn leghennen de volledige binnen-en buitenruimte van de stal benutten om te stofbaden, te klimmen op de boomstammen en lekker te scharrelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de leefruimte per dier? Of over de andere eisen die de Dierenbescherming stelt binnen het Beter Leven keurmerk, zoals weidegang, speelmateriaal voor het dier of andere criteria? Bezoek dan deze pagina voor een overzicht per diersoort.