Albert Heijn en Jumbo vervangen plofkip

Albert Heijn en Jumbo produceren voor het einde van het jaar alle huismerk kipvleeswaren en verse kipmaaltijden plofkipvrij. Stichting Wakker Dier spreekt over een doorbraak in de plofkipcampagne.

Albert Heijn vergroot scharrelkipassortiment

In april vervangt Albert Heijn alle stoommaaltijden van het huismerk met scharrelkippen met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Daarnaast zegt Albert Heijn de komende tijd het scharrelkipassortiment in het verse vleesschap te vergroten. Gedurende de rest van het jaar vervangt de supermarktketen de kip in andere verse maaltijden, maaltijdsalades en vleeswaren door de Nieuwe AH kip. Dit is een langzamer groeiende kip die meer ruimte heeft, maar nog onder het niveau van het Beter Leven keurmerk 1 ster zit.

Jumbo produceert plofkipvrije maaltijden

Ook Jumbo maakt bekend plofkipvrije maaltijden te produceren. Zo wil de winkelketen vanaf eind mei geen plofkip gebruiken in een aantal Hollandse Maaltijden. Deze worden vervangen door de Nieuwe Standaardkip die 25 procent langzamer groeit dan de plofkip en 56 procent meer leefruimte krijgt. Verder krijgt de duurzame kip meer daglicht dan de plofkip. Ook de nieuwe standaardkip haalt echter nog niet de ondergrens van het Beter Leven keurmerk 1 ster.

Vierkantsverwaarding

Boeren hebben baat bij de vervanging van de plofkip in vleeswaren en andere kipproducten. Door de zogenaamde ‘vierkantsverwaarding’, krijgt de boer voor de hele kip een meerprijs. Dat betekent ook voor de minder gewilde delen van de kip die in vleeswaren en snacks terecht komen. Vaak worden deze delen nog onherkenbaar verwerkt of geëxporteerd.