Albert Heijn: in 2023 alleen nog kip met Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming

Albert Heijn verkoopt over twee jaar alleen nog maar kip met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De supermarkt maakte vandaag bekend dat in 2023 het reguliere kippenvlees in haar winkels is vervangen door vlees van dieren die minimaal hebben geleefd volgens de eisen van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming met één ster. Dat betekent vooral meer ruimte, maar ook een overdekte uitloop naar buiten. “Geweldig nieuws”, reageert Co’tje Admiraal, directeur van de Dierenbescherming.

Volgens haar is deze stap van Albert Heijn een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het keurmerk van de Dierenbescherming. “Een intensief traject achter de schermen van alle betrokkenen leidt straks tot een beter leven van miljoenen kippen per jaar. Deze dieren zijn ook nog eens gezonder, stukken robuuster, groeien langzamer en hebben daardoor vrijwel geen antibiotica nodig. De Dierenbescherming is enorm verguld met de aankondiging van Albert Heijn en de signaalfunctie die er hopelijk vanuit gaat”. Eerder besloot Albert Heijn als eerste supermarkt het verse varkensvlees alleen nog maar onder minimaal één ster van het keurmerk aan te bieden.

Eerlijke boterham

Om de overgang naar diervriendelijker kippenvlees mogelijk te maken werkt Albert Heijn samen met tweehonderd Nederlandse pluimveehouders. “Wij bieden de pluimveehouders zekerheid en continuïteit zodat ze kunnen investeren in hun bedrijven en zo verdient iedereen in de keten een eerlijke boterham, nu en in de toekomst. En dat is beter voor onze ketens én voor onze klanten”, zegt Marit van Egmond, CEO Albert Heijn.

Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor het ondermaatse dierenwelzijn in de Nederlandse vleeskuikenstallen. Dat gold vooral de plofkip, maar ook de ‘huismerkkip die door de Nederlandse supermarkten als alternatief werd geïntroduceerd, kon niet rekenen op de goedkeuring van de Dierenbescherming. De hogere groeisnelheid, grotere aantallen dieren per vierkante meter en het gebrek aan daglicht zijn een aantal aspecten die nog ondermaats zijn bij de ‘huismerkkip’ van supermarkten. “Dat Albert Heijn met de transitie naar 1 ster Beter Leven kip een koploperspositie inneemt is moedig en enorm belangrijk voor het dierenwelzijn van vleeskuikens”, stelt Co’tje Admiraal.