Alle AH-varkensvleeswaren met ster

Albert Heijn schakelt in 2016 over op varkensvleesproducten die minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming hebben. De supermarkt verkocht sinds 2010 al als eerste grootgrutter vers varkensvlees met een ster van ons en daar komen nu dus ook vleeswaren bij. Eind 2016 bevat alle varkensvleeswaren 1 ster Beter Leven.

Aantrekkelijker aanbod

De Dierenbescherming is zeer enthousiast over deze ontwikkeling. Hiermee ontstaat een aantrekkelijker aanbod voor de consument, maar bovenal blijft hiermee het diervriendelijker houden van varkens rendabel voor boeren, die hun dieren best meer ruimte en afleiding willen bieden, maar ook hun boterham moeten kunnen verdienen. Ook boeren die willen overstappen naar diervriendelijker productie wordt het nu makkelijker gemaakt. Want, hoe meer je van een eenmaal geslacht varken gebruikt, hoe aantrekkelijker dat is. Zeker als het gaat om diervriendelijker geproduceerde varkens. Tot nu toe werd slechts een kwart van het varken dat gehouden werd volgens de criteria voor één ster van de Dierenbescherming gebruikt voor vers vlees. De rest ging een sterrenloze toekomst tegemoet in het buitenland. Jammer, want zo verdien je je geld niet terug. Nu Albert Heijn met vleesconcern VION nadere afspraken heeft gemaakt over de afname van vleeswaren zal maar liefst 85% van het vlees gewoon in Nederland tegen een meerprijs kunnen worden verkocht.

In de vleeshandel wordt het principe van ‘zoveel mogelijk van een dier gebruiken’ vierkantsverwaarding genoemd. De Dierenbescherming hoopt dat het goede voorbeeld van VION en Albert Heijn navolging krijgt. Ook in de vleeskuiken- en rundveesector speelt het probleem van de vierkantsverwaarding.