Beter Leven kalkoen verkrijgbaar bij 6 supermarkten deze kerst

Supermarkten Jumbo, Boni, Coop, Deen, Jan Linders en Spar hebben uitsluitend nog verse kalkoen met Beter Leven keurmerk 1 ster en zijn gestopt met het verkopen van plofkalkoen. Wakker Dier deed onderzoek naar de verkrijgbaarheid van kalkoen met keurmerk in de Nederlandse supermarkten en constateerde dat 8 andere supermarkten ook kalkoen met een keurmerk verkopen, maar dat zij daarnaast nog plofkalkoen in het schap hebben liggen. Lidl en Plus zijn de enige supermarkten die nog uitsluitend plofkalkoen verkopen. Albert Heijn verkoopt een kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster.

Hele kalkoen

Met hele kalkoenen is het goed opletten. Bij de supermarkten die deels over zijn op een keurmerk, is de hele kalkoen vaak wel een plofkalkoen. Slechts drie supermarkten – Boni, Jan Linders en Jumbo – verkopen hele kalkoenen met een keurmerk.

PLOFkalkoen

De plofkalkoen groeit extreem snel; met wel 145 gram per dag. Veel plofkalkoenen hebben last van pijnlijke voetzweren en borstblaren, doordat ze hun leven lang in uitwerpselen staan. De slechte luchtkwaliteit zorgt voor geïrriteerde ogen en luchtwegproblemen.

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming kent één, twee, of drie sterren toe. Bij één ster zijn de grootste welzijnsproblemen aangepakt. De kalkoenen groeien 25 procent minder snel en krijgen 25 procent meer ruimte. Ook krijgen zij daglicht, afleidingsmateriaal en een overdekte uitloop.