Beter Leven kenmerk onterecht beschuldigd van dierenleed

Met de krantenkop ‘Dierenleed ondanks keurmerk’ is de Dierenbescherming vandaag slachtoffer van een tendentieus artikel over het Beter Leven kenmerk in diverse regionale dagbladen. Een journaliste van de Persdienst gaat in het stuk uit van verkeerde aannames en presenteert feiten die niet kloppen. Inmiddels heeft de betreffende verslaggeefster in een mail aan de Dierenbescherming al wel erkend dat de kop van het artikel te ver gaat.

“Ik zie nu de kop boven mijn verhaal op onze voorpagina,” schrijft verslaggeefster Annemieke van Dongen. “Daar schrik ik een beetje van. Die heb ik er niet zo boven gezet; ‘dierenleed’ is een interpretatie van de eindredactie waar ik me van distantieer.” Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming is echter woest om de al aangerichte schade. “Wij hebben met eer en geweten een keurmerk gelanceerd dat inmiddels 25 miljoen dieren een aantoonbaar beter leven heeft gegeven. Dat wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Wij verdienen dit niet.” Dales beraadt zich nog op mogelijke stappen richting de Persdienst waar de verslaggeefster voor werkt.

Suggestie gewekt

In het artikel wordt onder meer beweerd dat de Dierenbescherming het een leverancier van Franse runderen makkelijk heeft gemaakt om twee sterren te krijgen door de maximale transportduur met twee uur te verhogen. De suggestie wordt gewekt dat de Dierenbescherming haar eisen ‘afzwakt’ om aan de vraag te kunnen voldoen en zelfs dieren uit Zuid-Frankrijk haalt. “Er is gekeken naar de zeer extensieve wijze waarop de dieren worden gehouden. Die is meer dan sterwaardig,” stelt Dales, “maar om de dieren vanuit Frankrijk naar Nederland te brengen, om ze hier nog ruim een jaar bij boeren te plaatsen, bleek meer dan acht uur nodig te zijn. Wij hebben toen door wetenschappers laten beoordelen of het verantwoord is de dieren in dit specifieke geval eventueel twee uur langer te vervoeren. Dat bleek het geval.”

Miljoenen dieren beter leven

Dit past in de strategie van het Beter Leven kenmerk om stapsgewijs en per situatie aangepast verbeteringen te realiseren. Boeren moeten soms enorme investeringen doen om dieren een beter leven te geven. Daarom gunnen we ze in bepaalde gevallen tijd om aan aanvullende eisen te voldoen zodat ze in staat zijn direct geld terug te verdienen. Pas dan is het mogelijk met elkaar stappen te zetten. Dat zijn geen concessies aan of afzwakkingen van onze eisen, maar puur realisme in het belang van de dieren in de vee-industrie. Wij staan honderd procent achter deze werkwijze. Wij geven miljoenen dieren een beter leven. Dáár gaat het ons om,” stelt Frank Dales.

Lees het volledige statement hier.