Beter Leven keurmerk beoordeeld als topkeurmerk

De Dierenbescherming is er trots op dat haar Beter Leven keurmerk door Milieu Centraal is uitgeroepen tot een van de 11 topkeurmerken van Nederland. Er zijn in totaal 90 keurmerken beoordeeld op duurzaamheid, transparantie en controle. Alleen de hoogst scorende kwamen in aanmerking voor het predicaat “Top keurmerk”. De selectie moet de consument helpen bij het maken van een duurzame keuze bij het doen van de boodschappen.

Tijdens World Food Day, op zondag 16 oktober in Rotterdam, nam Staatssecretaris Van Dam (een van de opdrachtgevers van de selectie), symbolisch de 11 topkeurmerken in ontvangst. Een topkeurmerk voldoet aan drie eisen:

  1. Het is ambitieus: de eisen voor milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk gaan veel verder dan gemiddeld.
  2. Het is transparant: de eisen zijn makkelijk te vinden op de website en concreet. De informatie over het keurmerk is bovendien makkelijk te begrijpen en dekt de lading.
  3. Het is betrouwbaar: er is onafhankelijke controle.

2 en 3 sterren

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is met 2 en 3 sterren in de lijst opgenomen. 1 ster is inmiddels voor veel producten de basis geworden, wat op zich natuurlijk een goede ontwikkeling is, maar het is vooral een eerste belangrijke stap en zit wat betreft dierenwelzijn nog op een te laag niveau om tot de topkeurmerken te kunnen worden gerekend. Neemt niet weg dat producten met 1 ster Beter Leven nog altijd diervriendelijker zijn dan reguliere producten.

Beter Leven week

Volgende week, vanaf 24 oktober, staat het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming in de schijnwerpers tijdens de Beter Leven week. De Dierenbescherming wil met de jaarlijks terugkerende campagne mensen, die ervoor kiezen om vlees te eten, ervan overtuigen om in de supermarkt te kiezen voor diervriendelijkere producten. De Beter Leven week is een samenwerking van de Dierenbescherming, supermarkten en producenten.

Meer informatie over de topkeurmerken is te vinden op de site van Milieucentraal.