De Dierenbescherming bedankt boeren voor Beter Leven

Het aantal boeren dat meedoet aan het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Waar in 2012 nog 805 veehouders produceerden voor Beter Leven zijn dat er nu 1.651. Zij houden in totaal ruim 31 miljoen dieren, 14 procent meer dan vorig jaar. Ook de omzet in producten met het keurmerk zit enorm in de lift. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat de huidige trend een omzet in 2017 zou gaan betekenen van 1,4 miljard euro, ruim 50 procent meer dan in 2016.

Boeren bedankt

Tien jaar geleden was het Beter Leven keurmerk nog echt een experiment waaraan heel voorzichtig zes kippenboeren meededen. Zij hielden vleeskuikens die onder meer veel meer ruimte kregen en een overdekte uitloop. Bovendien waren de dieren veel sterker dan de beruchte plofkip die veel te snel groeit.

Opvallend thema

“Boeren bedankt” is het opvallende thema van de Beter Leven week waaraan dit jaar voor de vijfde keer door vrijwel alle supermarkten van 23 tot 30 oktober met allerlei acties wordt meegedaan. Opvallend, omdat de Beter Leven week een initiatief is van de Dierenbescherming die hiermee haar keurmerk voor een diervriendelijkere productie extra in het zonnetje zet. “Het ligt niet direct voor de hand dat wij als Dierenbescherming boeren bedanken, maar het is in dit geval meer dan terecht”, zegt Marijke de Jong die bij de Dierenbescherming verantwoordelijk is voor het Beter Leven keurmerk. “Het gaat ons dan natuurlijk wel om alle boeren die de afgelopen tien jaar hebben bijgedragen aan het diervriendelijker maken van de veehouderij”. Volgens De Jong zijn dat de boeren die hun nek hebben uitgestoken door dieren meer ruimte te geven en meer mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag te tonen.

Sterrensysteem

Het Beter Leven keurmerk werd in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een sterrensysteem waarin het aantal sterren – één, twee of drie – de mate van diervriendelijkheid aangeeft. Zo hebben varkens met één ster meer ruimte en afleiding, bij twee sterren komt daar een uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch of vergelijkbaar gehouden.

Stukken fijner

Boeren geven zelf ook aan dat het stukken fijner is om diervriendelijker te produceren voor het Beter Leven keurmerk. Neem Karin Perdaems, die 1ster vleeskippenboer is. Naast het feit dat haar kippen nu volop kunnen scharrelen zegt ze dat ze veel langzamer groeien en amper nog medicijnen nodig hebben. “Kippen zijn nieuwsgierige, eigenwijze dieren. Dankzij het Beter leven keurmerk kunnen ze nu weer écht kip zijn en dat is zo leuk om te zien. Het keurmerk is een aanvulling op ons bedrijf, ik ben er trots op dat wij deze stap hebben durven zetten”.