Drie sterren Beter Leven Zonvarken in de schappen van de Jumbo

Vanaf deze week introduceert supermarkt Jumbo producten van Zonvarken in ruim 150 winkels door heel Nederland en in het online assortiment. Daar is de Dierenbescherming blij mee, want deze drie sterren Beter Leven varkensboerderij richt zich voornamelijk op dierenwelzijn, het milieu en op de boer. Niet voor niets zien wij deze boerderij als koploper in de veehouderij.

Natuurlijk gedrag varken
Coöperatie Zonvarken startte in 2019 met een pilotboerderij in De Heurne (Gld.), inmiddels zijn er ook in Eibergen en Winterswijk Zonvarkenboerderijen te vinden. Uitgangspunt van Zonvarken is het natuurlijke gedrag van het varken. Een Zonvarkenboerderij herbergt 25 of 50 zeugen mét bijbehorende biggen. Zo kunnen alle varkens 24/7 naar buiten, leven ze in groepen en krijgen alle varkens in hun leven de kans om in de grond te wroeten. Biggen blijven 8 weken bij de zeug. De binnenhokken zijn royaal voorzien van stro.


Bert van den Berg, dierinhoudelijk expert Dierenbescherming: “Zonvarken is 3 sterren Beter Leven gecertificeerd en geeft met innovaties zoals familiehokken invulling aan de behoeftes van de varkens. Zonvarken is door de directe mestscheiding ook beter voor het milieu. Een voorbeeld van een integraal duurzaam varkenshouderijbedrijf helemaal in lijn met ons visiestuk Deltaplan Veehouderij.”


Rekening houden met het milieu
Door innovaties en een sedumdak is Zonvarken de meest milieu- en klimaatvriendelijke varkensboerderij van Nederland. Onder de verharde buitenuitloop ligt een innovatief mestscheidingssysteem waardoor stikstofuitstoot tot een minimum wordt gereduceerd.
De varkens krijgen daarnaast uniek circulair voer dat volledig bestaat uit rest- en retourstromen van humane voeding. Hierdoor is er geen landgebruik nodig voor het telen van varkensvoer, dragen ze bij aan het tegengaan van voedselverspilling en heeft het vlees een lagere CO2-footprint.

Uitbreiding
Om meer varkensbedrijven om te laten schakelen naar Zonvarken zijn de afgelopen maanden met tientallen geïnteresseerde boeren gesprekken gevoerd. Coöperatie Zonvarken verwacht dat nog dit jaar op meerdere erven met de bouw van nieuwe zonvarkenstallen gestart kan worden – ook buiten Gelderland. Dat betekent dat méér varkens in Nederland een beter leven krijgen.