Eerste miniRondeel ter wereld geopend

Het eerste miniRondeel ter wereld is een feit. Op 14 maart 2014 opende Jort Kelder de eerste miniRondeel boerderij, genaamd ’t Ei-land, op de Zuidas. 200 kippen bevolken vanaf nu het zakelijk hart van Nederland. ’t Ei-land laat zien dat je midden in een stadse omgeving verantwoord (ecologisch, diervriendelijk en winstgevend) grootschalig kippen kunt houden. Alle verse eitjes, afkomstig van ’t Ei-land, zijn bestemd voor de stad. Initiatiefnemers van ’t Ei-land zijn Rondeel®, Natuur & Milieu en Wij krijgen Kippen.

Iedereen kan meedoen op ’t Ei-land

Het doel van ’t Ei-land is om consumenten te laten zien dat duurzame voedselproductie, gezond eten en duurzame energie prima samen kunnen gaan in de stad. Het miniRondeel is een ontmoetingsplek voor bedrijven, buren, duurzame initiatieven en voorbijgangers die meer willen weten over duurzaam kippenhouden, duurzame voedselproductie en duurzaam energie produceren. In en rondom het miniRondeel worden gedurende twee jaar activiteiten, evenementen, exposities en workshops gehouden.

Stadskippen

Speciale stadskippen bevolken ’t Ei-land. De ‘stadskip’ is geschikt voor de stad. Dat is niet elke kip. Dit ras, het Franse NOVO-generation-ras is een kip met een rustig karakter. De kip is echter levenslustig genoeg om geen schuwe kip te zijn. De opfok (van klein kuikentje tot 18 weken oud) bepaalt mede haar karakter, of ze gewend is aan meer licht, weersinvloeden en geluid. De kippen komen uit een opfokstal waar klimaat, licht en gewenning aan de natuur al heeft plaatsgevonden.

Dubbel duurzaam

Rondeeleieren hebben zowel drie sterren van het Beter Leven kenmerk als het Milieukeurmerk. Samen met biologisch is dit ei daarom het beste ei. Het miniRondeel wekt haar eigen stroom op met zonnepanelen op het dak, de kippen krijgen duurzaam geproduceerd kippenvoer en de vruchtbare tuinmest kan gebruikt worden voor moestuinen en tuintjes.

Iedereen welkom op ’t Ei-land

Alle 200 kippen in ’t Ei-land heten Toos. Wie wil, kan een kip adopteren. Iedereen die ’t Ei-land wil bezoeken, is welkom. Boer Timon, beheerder van ’t Ei-land, organiseert op verzoek rondleidingen voor schoolklassen, bedrijven en voorbijgangers.

Over de partners

miniRondeel ’t Ei-land is een initiatief van Rondeel®, Natuur & Milieu en Wij krijgen Kippen i.s.m. stadsdeel Zuid en Dienst Zuidas. De eieren zijn exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en worden onder andere ook in de foodservice gebruikt door La Place, KLM en Hutten catering. Rondeel® bewijst al jaren dat kippen op grote schaal gehouden kunnen worden op een ecologische verantwoorde manier, waarbij de kip zich helemaal in haar element voelt. Natuur & Milieu werkt samen met bedrijven, consumenten, overheid en wetenschap aan de verduurzaming van onze voedselproductie en onze voedselconsumptie. Het Mini Rondeel is een mooi voorbeeld van integrale duurzame voedselproductie die burgers en boer met elkaar kan verbinden.

Wij krijgen Kippen is een beweging van inwoners, ondernemers, ambtenaren en opleidingen die vanuit stadsdeel Zuid werken aan lokale duurzame energie voor de metropoolregio Amsterdam. Samen met Dienst Zuidas zochten zij naar een mooie plek om kippen en duurzame energie een plek te geven. Dat is miniRondeel ’t Ei-land in Amsterdam geworden.

MiniRondeel ‘t Ei-land is dagelijks geopend voor bezoekers van 09:00 tot 18.00 uur. Gaasterlandstraat 7, 1079 RH Amsterdam.