Eerste steenlegging voor diervriendelijke Kipster stal

Een feestelijk moment gister in Venray. Daar werd het eerste beton gestort voor de nieuw te bouwen Kipsterstal die in september gereed moet zijn. Een bijzonder initiatief, want in de Kipster stal staat het welzijn van de kip voorop en wordt het milieu zo veel mogelijk ontzien.

Diergericht ontwerp

Het ontwerp van de stal is gebaseerd op de criteria van een leghennenstal met 3 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming: een diergericht ontwerp. Vanaf het begin is de Dierenbescherming betrokken geweest bij het meedenken over het ontwerp van de stal, met name over de dierenwelzijnsaspecten.

Haantjes

Ook heeft de Dierenbescherming conceptcriteria ontworpen voor het houden van de haantjes. Deze worden in de gangbare pluimveebedrijven meteen na uitkomst uit het ei vergast omdat ze geen eieren leggen en voor de vleesproductie niet efficiënt genoeg bevonden worden. Voor het leggen van eieren en voor het produceren van vlees zijn namelijk zeer specifieke rassen kippen gefokt.

Bij de opening in september kunnen deze haantjes nog niet onder het Beter Leven keurmerk worden gehouden, want daar is nog geen geschikte stal voor gevonden. Wel kan de Kipster stal in aanmerking komen voor 3 sterren Beter Leven keurmerk , mits ze bij de ingangscontrole door de onafhankelijke controlerende instelling daarvoor worden gecertificeerd.

Milieu

Verder houdt Kipster veel rekening met milieu, zoals met de reductie van fijnstof en ammoniak, en produceert het eigen stroom dankzij zonnepanelen. Het kippenvoer is afkomstig van restproductie en concurreert niet met voer dat ook geschikt is voor menselijke consumptie.

Deze stal kan met recht dier- en milieuvriendelijker worden genoemd. De eieren van Kipster liggen straks bij supermarkt Lidl in het schap.