Familie Ten Have uitgeroepen tot Agrarisch ondernemer van het jaar

De Familie Ten Have uit Beerta is verkozen tot Agrarisch ondernemer van het jaar 2019, de verkiezing voor ondernemers die een bijzondere prestatie leveren in de agrarische sector. ‘Een absoluut verdiende prijs’, zegt Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. ‘Zeker als je ziet welke inspanningen deze familie heeft moeten leveren om de varkens van één ster Beter Leven keurmerk nu onder twee sterren te kunnen houden. We feliciteren de familie, en in het bijzonder Annechien Ten Have-Mellema, met het behalen van deze prestigieuze ondernemersprijs!’

In 2018 zette de familie de stap om de varkens onder twee sterren Beter Leven keurmerk te houden. Hiermee werden zij de enige varkenshouderij met het twee sterren Beter Leven keurmerk. Daarnaast is het bedrijf volledig circulair. Dat betekent o.a. dat de mest wordt gebruikt voor opwekking van energie en het voedsel voor de varkens wordt op eigen akkers geproduceerd.

Enige 2 sterren varkensboer

Tijdens de Beter Leven week in oktober 2018 vertelden wij over het lef van boerin Annechien. Zij koos ervoor om flink te investeren in een diervriendelijkere varkenshouderij waar de varkens twee keer zoveel ruimte krijgen, met voldoende stro in de stal. Ook kunnen de dieren gebruik maken van een buitenruimte dankzij een overkapte uitloop. Benieuwd hoe zij haar bedrijf runt en hoe het spiksplinternieuwe bedrijf van Annechien eruit ziet? Bekijk onderstaande video.

Inspiratie
‘De familie Ten Have is wat ons betreft een bron van inspiratie voor andere agrarische ondernemers en deze ondernemersprijs onderstreept dat’, aldus Marijke.