Goed nieuws voor alle vleeskuikens: sneller toegang tot voer en water

De Volkskrant meldde vandaag dat vleeskuikenbroederijen over vijf jaar moeten zorgen dat kuikens die net uit het ei zijn gekomen sneller toegang moeten krijgen tot voer en water. Het kan nu soms oplopen tot 72 uur voordat dit het geval is. Het goede nieuws staat in een nog niet gepubliceerd besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Een succes voor Wakker Dier, die hierover in 2013 een zaak begon, en voor alle honderden miljoenen vleeskuikens die jaarlijks in Nederland worden uitgebroed.

Honger en dorst

Vleeskuikens komen uit het ei in een zogenaamde broederij. Hier worden de eieren 21 dagen bebroed in zogenaamde broedmachines. Na uitkomst worden de kuikens getransporteerd naar vleeskuikenbedrijven. Tot nu toe kregen de meeste kuikens daar pas voer en water. Omdat de kuikens niet allemaal tegelijk uit het ei komen (daar kan tot 48 uur verschil tussen zitten), en omdat ze daarna nog vervoerd moeten worden, kan het soms wel tot 72 uur duren voordat ze kunnen eten en drinken. En dat zorgt voor honger en dorst. Wageningen University & Research toonde aan dat wanneer kuikens pas na meer dan 36 uur water en voer krijgen, er meer dieren sterven. Tot nu toe werd door de NVWA een termijn van 60 uur aangehouden als acceptabel.

Voldoende oplossingen

Er zijn tegenwoordig verschillende ‘early feeding’ oplossingen beschikbaar om kuikens meteen nadat ze uit het ei zijn gekomen voer en water te geven. Zo zijn er systemen waarbij dit meteen na uitkomst in de broederij gebeurt. Ook kunnen de eieren al vóór het uitkomen naar de vleeskuikenstal worden getransporteerd, zodat de kuikens direct in de stal uitkomen, waar ook water en voer aanwezig is. Het voordeel van deze methode is dat de eendagskuikens geen stressvolle logistieke processen en transport hoeven te ondergaan.

Early feeding in het Beter Leven keurmerk

Ook bij de Dierenbescherming heeft early feeding van vleeskuikens de aandacht. Early feeding op de broederij wordt al toegepast bij alle vleeskuikens met 1 ster Beter Leven keurmerk die bij Albert Heijn en Plus worden verkocht. Deze supermarkten verkopen samen meer dan de helft van alle 1 ster Beter Leven kipproducten. Consumenten die dit een belangrijk onderwerp vinden kunnen dus nu al kiezen voor producten die afkomstig zijn van kuikens die direct voer en water krijgen. Naar verwachting zal early feeding een eis worden voor alle 1 ster Beter Leven vleeskuikens bij de volgende herziening van de criteria, die gestart wordt in 2020.