Herkomst varkensvlees te achterhalen met QR-code

Klanten van Albert Heijn vinden vanaf vandaag bij wijze van proef op verschillende varkensvleesproducten met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming een QR-code waarmee zij via hun smartphone informatie kunnen vinden over de herkomst van het vlees. De QR-code leidt naar een pagina van Albert Heijn waarop staat beschreven hoe het varkensvlees van de stal in het schap komt.

Topkeurmerk

Het Beter Leven keurmerk werd onlangs uitgeroepen tot topkeurmerk, mede vanwege de goed op orde zijnde transparantie, iets wat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zegt te ambiëren en te willen versterken voor de hele voedselketen. Volgens hem sluit de proef met de QR-code hier goed bij aan: “Te weinig realiseren wij ons hoe ons voedsel is gemaakt en door wie. Dat is van invloed op hoe we met ons voedsel omgaan en welke waardering wij er voor hebben. Ik vind het belangrijk dat we beseffen welke ‘reis’ ons voedsel maakt voordat het op ons bord komt.

Vergroten veiligheid en duurzaamheid

Meer transparantie zorgt er volgens de bewindsman voor dat de consument een bewuste keuze kan maken en vergroot het de veiligheid en duurzaamheid in de voedselketen. “Bovendien versterkt het de positie van de boeren die zo een gezicht krijgen”, aldus Van Dam tijdens de presentatie van de pilot, die met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken is opgezet door Albert Heijn, vleesproducent Vion en boerenorganisatie ZLTO. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stuurt binnenkort een rapport naar de Tweede Kamer met nadere voorstellen om de transparantie in de voedselketen te vergroten.

Database toegankelijk voor consument

De staatssecretaris onderzoekt de mogelijkheid om te komen tot één centrale database waarin alle verplichte informatie over de samenstelling, herkomst en verwerking van producten wordt verzameld. Daarbij wordt ook bekeken hoe die informatie toegankelijk gemaakt kan worden voor consumenten. De pilot van Albert Heijn en Vion moet daaraan bijdragen.