Het ophok-ei

Het ziet er naar uit dat de komende tijd in de supermarkt vrije-uitloopeieren niet meer verkrijgbaar zijn. Dat is het gevolg van de vogelgriep. Alle kippen zitten vanwege die vogelgriep opgehokt en mogen niet naar buiten voor de epidemie voorbij is.

Vrije-uitloopeieren

Eieren met 2 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, zijn afkomstig van kippen die – naast een overdekte uitloop – ook een vrije uitloop naar buiten hebben. Volgens Europese wetgeving (handelsnormen) mogen eieren van kippen die meer dan 12 weken binnen hebben gezeten, niet meer verkocht worden als vrije-uitloopei. Deze eieren worden afgewaardeerd naar eieren met 1 ster Beter Leven keurmerk. Kippen onder 1 ster Beter Leven hebben alleen een overdekte uitloop. Vrije-uitloopeieren die geen Beter Leven keurmerk voeren, worden afgewaardeerd naar scharrelei. Scharrelei klinkt weliswaar heel diervriendelijk maar deze eieren kun je beter schuureieren noemen. Afkomstig van kippen die nooit buiten komen.

Bio-ei

En hoe zit het dan met biologische gehouden legkippen? Deze kippen zitten nu ook opgehokt. Echter, de handelsnormen zijn niet van toepassing op biologische eieren. Voor deze kippen geldt dat ze eenderde van hun leven buiten moeten kunnen lopen. Zo zijn biologische eieren nog steeds te koop als biologisch, ook al zitten deze kippen ook al maanden binnen.

Lees meer over het verschil tussen gangbare (scharrelei) en 1,2,3 sterren op de pagina over leghennen.