Hoe ‘duurzaam’ is duurzame kip?

Gisteren verscheen in de Boerderij het bericht dat het aandeel in duurzame kip dit jaar stijgt naar 1,3 miljoen dieren. Tweederde van de kip is duurzaam, stelt de Boerderij. Dit is goed nieuws, maar het bericht verdient wel enige nuancering.

‘Scharrelkip’

Zo rekent Boerderij ‘Kip van Morgen’ ook tot duurzame kip . Dat is wel een beetje teveel eer voor een vleeskuiken dat nog niet eens in aanmerking komt voor 1 ster van het Beter Leven keurmerk, de ondergrens voor diervriendelijkere kip. De tweede nuancering betreft de term scharrelvleeskuiken. In het artikel wordt scharrelkip gelijk geschaard aan Beter Leven keurmerk 1 ster. Ook dat klopt niet helemaal. Kip met 1 ster Beter Leven keurmerk is altijd ‘scharrelkip’, maar omgekeerd geldt dat niet. De bezettingsgraad en slachtleeftijd zijn gelijk aan de eisen die het Beter Leven keurmerk stelt, maar die eisen zijn er niet voor bijvoorbeeld overdekte uitloop, daglicht, strobalen en graan strooien. Ook is een trager groeiend ras volgens de EU Handelsnormen niet verplicht.

Diervriendelijker

Kortom, het kipschap mag dan een stukje diervriendelijker worden, maar om nu generiek van ‘duurzame kip’ te spreken, is te voorbarig. De Dierenbescherming is er blij mee dat het aandeel van kip met het Beter Leven keurmerk nog steeds groeit. Volgens de eigen aankondigingen van supermarkten zal dat aandeel de komende jaren steeds meer groeien tot uiteindelijk kip met het Beter Leven keurmerk de basis is.