Hoe klein ook, elke stap die je zet heeft effect

 “Gezond eten is voor mij altijd belangrijk geweest. Toen mijn dochter de ziekte van Lyme bleek te hebben, werd voeding nog evidenter. Bewuster leven begint meestal klein, dat gold ook voor ons. Ik deed het voor mijn eigen gezondheid en die van mijn kinderen. Inmiddels weet ik dat de keuzes die we maken veel verder reiken. Als wij niet goed voor de aarde zorgen, kunnen we het wel schudden met z’n allen. Ik ben een rasoptimist, altijd geweest, maar vraag me soms af of we het tij nog kunnen keren. Vooral de traagheid waarmee mensen hun gedrag aanpassen, baart me zorgen. Laten we vanaf morgen gewoon besluiten om nog maximaal drie dagen per week vlees te eten, van dieren die een beter leven hebben gehad. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn? Wat ik mooi vind aan het Beter Leven keurmerk is dat het verandering nastreeft vanuit een positieve gedachte. Als ik nu in de supermarkt bij de eieren sta, laten de sterren op de verpakking me zien of er rekening is gehouden met het welzijn van de kippen. En daar kies ik dan voor. In tegenstelling tot wat weleens wordt gedacht, hoeft de keuze voor gezonde, diervriendelijker producten helemaal niet duurder te zijn. Je kan klein beginnen en zien dat elke stap die je zet effect heeft.” Konnie, 59 jaar.

Met 1 ster ben je al beter bezig

Het verhaal van Konnie laat zien dat diervriendelijker niet per se duurder hoeft te zijn. Het Beter Leven keurmerk werkt op basis van een 3 –sterrensysteem. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Past een 1 ster Beter Leven nu beter bij je uitgavenpatroon, dan kies je al beter. De legkippen krijgen bijvoorbeeld strobalen om lekker bovenop te zitten en met hun snavel kunnen ze de strootjes eruit pikken. Toch wel het meest prettig voor de legkip is daglicht en frisse lucht. Laat het Beter Leven keurmerk daar nu veel aandacht aan besteden en dit verplicht stellen. Zelfs bij 1 ster kunnen de kippen naar een overdekt buitengedeelte. Kies je voor een sterloze verpakking,  dan weet je dus eigenlijk niet precies onder welke leefomstandigheden dat ei is geproduceerd.

Check jouw eierdoosje dus altijd op het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, dan weet je dat het goed zit. Beter Leven? Check ’t label even. Naar de campagne