Schitter deze kerst als sterrenchef in je eigen keuken

Nu de run vanwege de feestdagen op lekker eten bij de supermarkten groter is dan ooit, roept de Dierenbescherming consumenten op om áls er vlees op tafel komt, dan te kiezen voor een diervriendelijker geproduceerde variant. In verschillende radiospotjes worden de keukenmeesters dezer dagen aangesproken: “Hey Sterrenchef! Ga je thuis weer schitteren in de keuken deze kerst? Ga dan ook voor vlees met sterren. Van bijvoorbeeld varkens, die wél speelmogelijkheden krijgen”, is er zo eentje. Verder is ook een versie over rundvlees en eentje met kip in de hoofdrol te horen.

De coronacrisis dwingt mensen om thuis te eten en het is logisch dat de koks dan hun beste beentje willen voorzetten. De Dierenbescherming hoopt dat dan ook gekozen wordt voor vlees dat nét dat beetje meer heeft, of misschien zelfs véél meer. Zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij vlees met twee sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Of drie, als je voor het volle pond rekening wilt houden met dierenwelzijn, juist in de kerstperiode.

Weinig tijd

De Dierenbescherming realiseert zich dat mensen vanwege corona maar weinig tijd in de supermarkt willen doorbrengen en dat ook nog eens alleen moeten doen. Met dat irriterende mondkapje op je gezicht boodschappen doen is ook al geen pretje, dus is het zaak tevoren goed na te denken over wat er zoal in het boodschappenkarretje gaat belanden. Dat scheelt tijd. En stress. Het is dan goed te weten dat er tegenwoordig voor praktisch ieder gerecht een diervriendelijkere keuze mogelijk is.

Of dat nu gaat om typische kerstmenu’s waarin kalkoen is verwerkt is, om complete gourmetschotels of zoiets als een varkenshaasje; het kan eigenlijk allemaal. Ook als je niet over een bepaald budget heen wilt is dat goed mogelijk met producten voorzien van het Beter Leven keurmerk; het aanbod is divers genoeg.

Massale vraag

Maar, check altijd het label even, luidt het devies. Vooral nu is het belangrijk om goed te kijken of het Beter Leven keurmerk op de verpakking staat. Een product als varkenshaas bijvoorbeeld, wordt rond de feestdagen vanwege de massale vraag nogal eens aangeboden zonder keurmerk. Niet doen dus, want gun je varkens speelmogelijkheden en meer ruimte, dan moet je écht voor minimaal één ster gaan. Liefst voor twee of drie, want dan kunnen de dieren ook buiten lekker scharrelen.

Hoe dan ook, het Beter Leven keurmerk helpt consumenten ook in deze voor veel mensen ongewone en vaak ongemakkelijke tijd bij het maken van een keuze voor een kerstmenu waarbij vlees zeker niet moet, maar wel mag. Als het maar diervriendelijker is geproduceerd. Zeker rond Kerstmis zijn we dat de dieren wel een beetje verplicht, toch?

Lees hier meer over de kerstcampagne