Jumbo checkt broedei op geslacht

Eet je meerdere keren per week een Beter Leven ei dan heb je je misschien al eens verdiept in de eierketen. De hen en de haan zorgen voor de bevruchte eieren, die uitgebroed worden op een zogeheten ‘broederij’. Bij het uitkomen van deze broedeieren kunnen de kuikens hennetjes of haantjes zijn. De hennetjes, die opgroeien tot volwassen leghennen zorgen voor het eitje dat de consument in het weekend zo graag eet. Voor de haantjes is helaas geen rol meer weggelegd in de eierketen en deze worden gedood, in Nederland alleen al 40 miljoen haantjes per jaar. Jumbo komt als eerste met een innovatieve methode voor de vrije uitloop eieren met het Beter Leven keurmerk, om het geslacht van het ei al tijdens het broedproces vast te stellen.

Let op het Respeggt logo

De broedeieren worden getoetst op sekse. Dat gebeurt al enkele dagen na de bevruchting met behulp van een fijne laser die een klein gaatje in de eischaal maakt en een klein druppeltje vloeistof uit het broedei zuigt. Markeervloeistof meet of toont hiermee het geslacht van de het broedei aan. Indien wordt vastgesteld dat het een haantje betreft, dan wordt de embryo uiterlijk op dag negen vermalen. Van bewustzijn is dan nog geen sprake. Het slagingspercentage waarbij er sprake is van een correcte vaststelling van het geslacht is 98%. Consumptie-eieren afkomstig van leghennen, die voortkomen uit een broedei, dat op een dergelijke manier is getoetst, is te herkennen aan een stempel op het ei en de verpakking van het Respeggt logo.

Eendagshaantjes

Co’tje Admiraal, algemeen directeur/bestuurder van de Dierenbescherming is enthousiast dat deze innovatieve methodiek nu in de praktijk wordt toegepast. “ Het voortijdig kunnen signaleren van de sekse van een broedei is een unieke stap richting een beter dierenwelzijn. De Dierenbescherming heeft het altijd als zeer pijnlijk ervaren dat haantjes direct gedood worden als ze ter wereld komen. Dat er nu een oplossing komt voor vergassing van de haantjes is een fantastische stap. Dat Jumbo deze innovatieve samenwerking is aangegaan juichen wij van harte toe en we hopen dat andere retailers het voorbeeld volgen”.

Beter Leven? Check ’t label even.