Kerstmis: sta eens stil bij de veehouderijdieren

Met vrienden en familie gezellig aan een twee meter lange kersttafel. Knus toch? In de gangbare veehouderij zitten, maar liefst 32 kippen op deze afmeting. Gelukkig bestaan er 3 sterren Beter Leven kippenboerderijen, waarbij 1 kip deze ruimte voor zichzelf heeft. De kip kan de overdekte en vrije (*) uitloop in. De Dierenbescherming is in de aanloop naar de feestdagen weer zichtbaar met de bewustwordingscampagne: ‘Meer ruimte om te leven. Beter!

Met kerst staan we stil bij onze medemens en vaak ook bij onze dieren. We houden onze huisdieren dichtbij ons, maar de dieren die we niet altijd zien, verdienen evenzeer onze aandacht. Is er voldoende ruimte in de stal? Is er speelmateriaal of een zachte ondergrond, een mogelijkheid om naar buiten te gaan? Vragen die jij je als consument kunt stellen deze feestdagen bij de aankoop van vlees, zuivel en eieren voor het kerstmenu.

Wat vertelt het Beter Leven keurmerk op de verpakking jou?

Wil je zeker weten dat er voldoende ruimte was voor het dier, kies dan voor producten voorzien van het Beter Leven keurmerk. In het algemeen geldt: hoe meer sterren hoe beter de leefomstandigheden. Wil je nu echt het beste voor het varken? Kies dan ook tijdens de feestdagen voor 3 sterren Beter Leven varkensvlees. Dit is het hoogst haalbare binnen ons sterrensysteem. De binnen-en buitenruimte is zo ingericht dat de dieren de keuze hebben om ofwel binnen of buiten te zijn. We passeren hiermee de wettelijke minimumeisen van een stal, uitloop of buitenruimte.

Vogelgriep (*)

Vogelgriep  raakt de pluimveesector hard. Het vogelgriepvirus waart rond en om de kans op een uitbraak te verkleinen zitten kippen tijdelijk in de stal. Dat betekent dat 3 sterren Beter Leven kippen tijdelijk minder ruimte tot hun beschikking hebben, omdat toegang tot de vrije uitloop tijdelijk uitgesloten is. Dat laat onverlet dat de overige dierenwelzijnscriteria als verrijkingsmateriaal zoals het hebben van strobalen, zachte bodembedekking en de mogelijkheid tot stofbaden voor een diervriendelijker leven zorgen. Kies daarom ook deze feestdagen voor 3 sterren Beter Leven kip of ei. 

Meer informatie?

Benieuwd naar de eisen die gelden voor de andere dieren? Bekijk hier de criteria in het overzicht.