Kiezen voor dierenwelzijn, eitje toch?

Eieren kopen en tegelijkertijd rekening houden met de leefomstandigheden van de kip. Eitje toch, zou je zeggen? Was het maar zo! Een blik op het schap leert al snel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig lijken ‘keurmerkloze’ eieren, waarmee we de eieren zonder Beter Leven keurmerk sterren bedoelen, hun langste tijd te hebben gehad. Maar pas op: deze eieren zonder sterren liggen er nog wel, ook al heten ze scharreleieren… Met de online campagne die vandaag van start gaat wil de Dierenbescherming duidelijk maken dat je met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming altijd goed zit, ook als het om eieren gaat.

Scharrelei minder diervriendelijk

Want, ‘keurmerkloos’ zou eigenlijk taboe moeten zijn als je dierenwelzijn belangrijk vindt. Wist je dat scharreleieren komen van kippen die in een stal leven en niet naar buiten kunnen; geen keurmerk dus. Dat geldt ook voor de beruchte ‘kooi-eieren’, maar die liggen gelukkig niet meer in doosjes in de supermarkt, maar worden wel nog volop verwerkt in producten als mayonaise, sauzen en koekjes!

Kies voor Beter Leven sterren

En wat te denken van het uitgebreide assortiment? Witte, bruine, maïseieren, vrije uitloop- en graseieren, biologische, meergranen, Blije eieren, uit een Rondeel, van Gijs of Kipster? Welke moet je nou toch kiezen? Het klinkt misschien een beetje als ongepaste borstklopperij, maar toch doen we het hier: als de Dierenbescherming zegt dat het goed zit, kies dan voor dát eitje. Niet voor niets zeggen we in onze campagnes: Beter Leven? Check ‘ t label even. Kijk of het Beter Leven keurmerk op het eierdoosje staat.

Stempelcodes op het ei

Probleem is namelijk dat de gestempelde codes op de eieren zelf weliswaar enige duidelijkheid verschaffen, maar ook weer niet helemaal. Begint het stempel met ‘0’, dan is het eitje biologisch en had de kip een ruime uitloop, maar dat is ook zo bij code ‘1’, terwijl bij ‘2’ sprake is van de schuur- of scharreleieren. En nou komt het, er zijn eieren met code 2 die 3 sterren van de Dierenbescherming krijgen! Simpel gezegd omdat de kippen vele malen diervriendelijker worden gehouden! Over code 3 hebben we het hier verder gewoon niet…dat is ‘not done’.

Staat dierenwelzijn op jouw boodschappenlijstje?

Je kunt dus letten op eiercodes of op Beter Leven sterren. De makkelijkste vuistregel zijn de sterren op de buitenkant van het eierdoosje. Of je voor 1, 2 of 3 sterren moet gaan laat de Dierenbescherming aan de consument over. Uiteraard kies je met 3 sterren voor de beste leefomstandigheden voor de kip en hebben de dames (hennen) veruit de meeste ruimte. Maar 2 sterren is zeker ook niet verkeerd en die ene ster is natuurlijk niet voor niets toegekend. Het verschil zit vooral in de beschikbare ruimte. Dat geldt uiteraard ook voor de portemonnee van de consument. Dat snapt de Dierenbescherming, die benadrukt dat ‘minder en beter’ echter ook hier van toepassing kan zijn.

Meer informatie over de campagne

Lees hier meer over de campagne.