Kipster opent nieuwe 3 sterren kippenstallen

Bij supermarkt Lidl waren ze al ruim 2 jaar verkrijgbaar, Kipster-eieren verpakt in herkenbare blauwe doosjes van 5 stuks. De productie van deze eieren vindt plaats in Limburg. Afgelopen vrijdag opende in Beuningen de tweede en derde kippenstal om onder meer de nieuwe afnemers De Efteling en Albron Catering te voorzien van Kipster-eieren. De kippen kunnen in de lichte stal o.a. rondscharrelen in de grote binnentuin, die is voorzien van boomstammen, klimbomen en pikstenen. Eisen die de Dierenbescherming stelt aan concepten die het 3 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen

Dier centraal

De eerste Kipsterstal werd in 2017 geopend in het Limburgse Oirlo, waarvan de stallen in Beuningen kopieën zijn. De Dierenbescherming was bij het ontwerpen van die stal vanaf de eerste schetsen betrokken. Het bijzondere aan het ontwerp is dat dit volledig diergericht is. Dat betekent dat het rekening houdt met de behoeftes van de dieren. Kippen willen bijvoorbeeld graag scharrelen in een lichte ruimte met frisse lucht, dus is er bij Kipster een grote overdekte binnentuin, én kunnen de kippen aan de zijkant van de stallen in een uitloop met bosrand.

Duurzaam en transparant

Dat Kipster een duurzaam concept is laat ook het dak zien, dat vol zonnepanelen ligt om schone energie op te wekken. De kippen worden daarnaast gevoerd met reststromen van bijvoorbeeld bakkerijen. “Minister Schouten onderstreept dit ook in haar verhaal: “Kippen zijn dankbare dieren, die eten wat wij niet meer eten of laten staan”. Door de reststromen hoeft er geen soja verbouwd te worden voor het veevoer. Hiermee wordt toegewerkt naar een circulair voedselsysteem.

Beter Leven? Check ’t label even

Wil je als consument ook diervriendelijkere keuzes maken? “Kijk even goed wat voor product je uit het schap trekt”, stelde Peter Drenth, gedeputeerde in Gelderland. Immers besteden wij Nederlanders het minste aan voedsel”.

Het is inderdaad heel simpel. Sta je in de supermarkt kijk dan naar de verpakking en let op het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Staat het erop, dan ben je beter bezig!