Meer ziekenhuizen kiezen voor kip met Beter Leven kenmerk

Steeds meer ziekenhuizen stoppen met het serveren van plofkip en stappen over op kip met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Ze kiezen hiervoor vanwege het slechte dierenwelzijn en het hoge antibioticagebruik bij plofkippen.

Drie grote regionale ziekenhuizen zijn al overgestapt op kip met een ster van het Beter Leven kenmerk. Zes andere volgen binnenkort. Dit meldt Wakker Dier in een persbericht. De ziekenhuizen kiezen voor de diervriendelijkere variant, omdat de explosief groeiende plofkip in haar korte leven met veel welzijnsproblemen kampt en dagelijks een hoge dosis antibiotica krijgt toegediend.

Voorbeeldfunctie

“We willen het signaal geven dat het ziekenhuis haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en we hopen dat andere zorginstellingen ons voorbeeld volgen,” aldus Nils van Maurik, facilitair manager van het Westfriesgasthuis in Hoorn, dat overschakelt naar kip met twee Beter Leven sterren. Onlangs maakten ook de academische ziekenhuizen bekend van de plofkip af te willen, zoals het Nijmeegse UMC St. Radboud Ziekenhuis, dat sinds 1 maart enkel nog kip met twee Beter Leven sterren serveert.

Minder antibiotica

Het hoge antibioticagebruik in de vee-industrie stimuleert het ontstaan van resistente bacteriën, die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Recent onderzoek van de Universiteit Wageningen maakt duidelijk dat kippen met een Beter Leven ster maar liefst 80% minder antibiotica krijgen toegediend dan de plofkip. Ook hebben deze dieren meer ruimte, daglicht en een overdekte uitloop met frisse lucht. Een overzicht van de regionale ziekenhuizen die kip van het Beter Leven kenmerk (gaan) serveren staat op de website van Wakker Dier.