Meer zuivelproducten met Beter Leven keurmerk

De zomer is aangebroken en veel koeien lopen buiten, tenminste zo lijkt het als je de plaatjes op de melkpakken in het supermarktschap mag geloven. Is het leven van melkkoeien in Nederland echt zo goed? Nee, we weten immers dat wetgeving in de melkveehouderij ontbreekt. Hoe weet je als consument dan eigenlijk of de boer goed omgegaan is met het dier achter jouw glaasje melk? 

Keurmerk voor zuivel

In samenwerking met de Vogelbescherming en Natuur & Milieu stelde de Dierenbescherming vorig jaar criteria op die niet alleen gunstig zijn voor het dierenwelzijn, maar ook positief uitpakken voor natuur en milieu. Jumbo verkocht als eerste supermarktketen melk en yoghurt met het Beter Leven keurmerk. Nu ruim een jaar later breidt Jumbo haar assortiment uit met vijf nieuwe zuivelproducten met het 1 ster Beter Leven keurmerk. Ook karnemelk is nieuw toegevoegd.

Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming over de uitbreiding: “Jumbo laat opnieuw zien een diervriendelijker aanbod belangrijk te vinden. Daar zijn wij als Dierenbescherming superblij mee. Nu willen we natuurlijk dat er meer supermarkten gaan volgen en dat consumenten op heel veel plekken een verantwoorde keuze voor Beter Leven zuivel kunnen en willen maken”.

Leefomstandigheden melkkoe

In Nederland worden er 1,6 miljoen melkkoeien gehouden, waarvan er 464.000 koeien het hele jaar door op stal staan. Maar ook koeien die ’s zomers de wei in kunnen, staan meer dan 90% van hun leven in de stal (’s nachts en gedurende 5 tot 6 maanden in de winter). En juist voor de inrichting van de stallen, vindt de Dierenbescherming dat verbeteringen noodzakelijk zijn, Het Beter Leven keurmerk heeft als enige keurmerk concrete regels voor dierenwelzijn in de stal op zuivel gerealiseerd.

Keurmerk biedt hulp bij keuzeproces

Het Beter leven keurmerk helpt je als consument in je keuzeproces. Door voor producten, zoals 1 ster zuivel te kiezen ben je beter bezig. Je weet: is voldoende aandacht voor dierenwelzijn geweest.

De 1 ster melkkoeien staan in koevriendelijkere stallen, met allemaal een eigen ligplaats en een zacht ‘koebed’ vaak van rubber of een strooisellaag. Ook hebben de dieren er meer ruimte. Dat is belangrijk als je bedenkt dat koeien per dag 30 verschillende lighoudingen kunnen aannemen en ook wel eens languit met gestrekte poten willen liggen. Ook wordt ervoor gezorgd dat de koeien, die bekend staan als kuddedieren, zoveel mogelijk tegelijk kunnen eten. Ook bieden de Beter Leven boeren de melkkoeien voldoende gelegenheid om te drinken en er zijn automatische koeborstels waar de koeien zich lekker aan kunnen schuren. En, tot slot gaan de 1 ster Beter leven koeien deze zomer de wei in;  120 dagen per jaar, gedurende 6 uur per dag.

Meer info

Lees meer over de introductie van het 1 ster Beter Leven keurmerk in de melkveehouderij?
Bekijk het persbericht van Jumbo.