Nieuwe kip is voorzichtig begin

“Een stap in de goede richting, mits de supermarkten blijven lopen”. Zo beoordeelt de Dierenbescherming het deze week gepresenteerde akkoord over een ‘andere kip’, die over een aantal jaren het alternatief moet worden voor de plofkip. De Dierenbescherming kan geen ster van haar Beter leven kenmerk toekennen aan de nieuwe kip vanwege ruimtegebrek voor het dier, het niet bieden van een overdekte uitloop en een te hoge groeisnelheid.

“Dat betreur ik uiteraard”, stelt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. “Aan de andere kant vind ik het positief dat het besef er bij de sector en de supermarkten is dat het zo niet verder kan”. De Dierenbescherming streeft ernaar om alle kip in de supermarkt minimaal één ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming te kunnen geven. Daartoe zitten in het huidige akkoord bijna zestig procent te veel kippen in een stal. “Negentien volwassen kippen op een vierkante meter kúnnen wij niet honoreren met een ster”, reageerde Dales gisteren in de media. Wetenschappelijke onderbouwde inzichten over het welzijn van kippen gaan uit van maximaal vijftien kippen. Het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming legt de lat bij twaalf kippen.

Vertrouwen

De Dierenbescherming heeft vertrouwen in een blijvende constructieve samenwerking met de sector en supermarkten over een verbreding van het assortiment diervriendelijker vleesproducten. “We hebben daarover met elkaar afspraken gemaakt en zullen die met elkaar nader invullen”, zegt Dales.