Nu ook varkensvlees met Beter Leven in België

Het Beter Leven keurmerk gaat de grens over. Lidl is de eerste discounter in België en Luxemburg die kiest voor duurzamer varkensvlees. Vanaf september dit jaar verkoopt Lidl uitsluitend nog 1 ster Beter Leven varkensvlees. Dieren onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, hebben meer ruimte en afleidingsmateriaal en kunnen daardoor beter hun natuurlijk gedrag uitoefenen.

Jeroen Bal, inkoop- en marketingdirecteur Lidl België en Luxemburg: “We kiezen er bewust voor om, na de verse vis, nu ook ons vleesassortiment te verduurzamen met hierin maximale aandacht voor dierenwelzijn. Vanaf september is ons varkensvlees gekeurd met het “1 ster Beter Leven” keurmerk. Wij zijn de eerste Belgische discounter die enkel nog duurzamer varkensvlees zal verkopen. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting onze doelstelling. Tegen 2020 willen we jaarlijks een groei zien van 10% in de omzet van duurzamere producten.”

1 ster Beter Leven varken

Dieren onder het 1 ster Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Om verveling tegen te gaan krijgen deze varkens bijvoorbeeld kokers waar ze met de nodige moeite strootjes uit kunnen trekken, een blok hout en/of een stevig stuk touw. De staart wordt langer gelaten en bij varkens met het Beter Leven keurmerk met 1 ster is castreren verboden. En tot slot ligt de maximum transportduur voor biggen op 6 uur en voor varkens op 8 uur. In de gangbare varkenshouderij is er geen limiet.

Lidl, die in België en Luxemburg 300 filialen heeft, ontving van de Eurogroup for Animals, de prijs voor meest diervriendelijke supermarkt van Europa. Zo verkoopt Lidl nu reeds uitsluitend parkkonijn en werden alle kooi-eieren uit het assortiment gebannen. Bovendien worden bij Lidl in bepaalde huismerkproducten zoals mayonaise en andere koude sauzen enkel nog vrije uitloop eieren verwerkt.