Opening zaagselstal vleesvarkens

Op 10 november 2013 is in Herkenbosch een Canadese zaagselstal geopend. Een zaagselstal geeft het varken de ruimte en gelegenheid om natuurlijk wroetgedrag te vertonen.

1 ster Beter Leven

Bert van den Berg, senior beleidsmedewerker veehouderij bij de Dierenbescherming, verrichte de officiële opening in Herkenbosch. Het idee voor de Canadese zaagselstal komt uit de buurt van Vancouver. Daar wordt zaagsel uit de bosbouw in varkensstallen gebruikt. Het varkensvlees wordt onder het merk Krull afgezet bij slagers en horeca. Het Krull varkensvlees wordt gehouden onder het toeziend oog van de Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees (Stichting MBV). Deze stichting ontving al in 2006 1 ster van het Beter Leven kenmerk.

Zachte ligbedding

De zaagselstal heeft veel voordelen voor de vleesvarkens. Per varken is er in de strooiselstal 1 vierkante beschikbaar, tegen 0,65 à 0,8 vierkante meter in een gangbaar varkenshok. De varkens kunnen in de strooiselstal dan ook beter hun lig-, eet- en mestruimte gescheiden houden. De varkens liggen op een volledig dichte vloer (dus zonder rooster), in een dikke laag zaagsel. Het zaagsel geeft een lekkere zachte ligbedding, de varkens kunnen er in wroeten en bovendien kunnen ze er wat op kauwen. Door meer ruimte en minder verveling bijten de varkens elkaar niet meer en is het couperen van staarten – een standaardingreep in de bio-industrie – niet meer nodig. Achter in het hok tegen de buitenmuur zit een rooster met daaronder een ondiepe put met urinegoot en mestketting om mest en urine direct te scheiden en dagelijks af te voeren. Aangezien varkens zindelijk zijn, zullen ze dankbaar gebruik maken van dit ’toilet’ en kan het varkenshok daardoor gemakkelijk schoon gehouden worden.

Mileuvoordelen

Dit systeem blijkt een verbluffend eenvoudige oplossing voor de twee grootste problemen van varkens: ruimtegebrek en verveling. Het direct scheiden en dagelijks afvoeren van mest en urine heeft bovendien milieuvoordelen en het zaagsel leidt tot weinig tot geen energieverbruik om de stal te verwarmen. In de zaagselstal in Herkenbosch is er ruimte voor 1800 varkens. Er is ook een zogenaamde zichtstal: hier kan het publiek van achter glas naar de varkens te kijken.