PLUS zet volgende stap in verantwoord beleid met GIJS-eieren

PLUS zet de volgende stap in haar verantwoorde beleid met het vernieuwde GIJS-ei, een ei dat het vriendelijkst is voor mens, dier én milieu. PLUS is al sinds 2012 de enige Nederlandse supermarktketen die uitsluitend nog vrije-uitloop- en biologische eieren verkoopt.

Het vrije-uitloopei van GIJS is afkomstig van zorgboerderij De Haam in Limburg. Daar worden niet alleen mens en dier goed behandeld: de kippen krijgen er namelijk alleen voer dat voor honderd procent afkomstig is uit Europa en binnenkort zelfs uit Nederland. Het GIJS-ei is onderdeel van een proefproject van Milieudefensie, waarin de organisatie lokaal veevoer promoot. Daarnaast kent de Dierenbescherming het Beter Leven keurmerk 3-sterren toe aan de GIJS-eieren.

Milieu

Het GIJS-ei is het eerste pilotproject van Milieudefensie binnen de ‘op weg naar 100% lokaal veevoer’-campagne. Om milieu- en sociale schade in Zuid-Amerika terug te dringen, zet Milieudefensie zich in om in Europa meer soja te verbouwen. In Nederland gaan ook steeds meer boeren dit doen om oerwoudvrije producten mogelijk te maken. Voor zijn kippen gebruikt boer David Janssen van zorgboerderij De Haam alleen voer dat voor honderd procent afkomstig is uit Europa, en binnenkort voor een groot deel uit eigen land.

Dier

GIJS-eieren – een product van StreekSelecties – krijgen van de Dierenbescherming drie sterren van het Beter Leven keurmerk. Het verblijf van de vrije-uitloopkippen op De Haam is volledig afgestemd op hun natuurlijke gedrag. Naast een uitgestrekt buitenverblijf is David een van de weinige boeren, die ook een grote overdekte uitloop heeft. Deze is lichtdoorlatend en aangekleed met bomen en speeltjes, zodat de kippen ook binnen natuurlijk leven.

Mens

Niet alleen milieu en dier varen wel bij GIJS-eieren, het product is ook goed voor de mens. Als zorgboerderij biedt De Haam dagverzorging aan ouderen met een beperking. Zij helpen met het rapen en verpakken van de GIJS-eieren.