Programmamanager Beter Leven keurmerk in de Duurzame 100 van Trouw

Marijke de Jong is binnengekomen op plaats 81 van de Duurzame 100 van Trouw. Marijke werkt als Programmamanager Beter Leven keurmerk en zet zich al jaren in voor een beter leven voor varkens, koeien en kippen in de vee-industrie.

Bekendste duurzaamheidslabel

Gisteren werden de honderd duurzame denkers en doeners in het zonnetje gezet in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Op de website van de Duurzame 100 deelt Trouw het volgende verhaal over Marijke:

“Al meer dan een kwart eeuw zet ir. Marijke de Jong-Timmerman zich namens de Dierenbescherming in voor een beter leven voor varkens, koeien en kippen. Ze is een van de initiatiefnemers van het bekendste duurzaamheidslabel in de Nederlandse supermarkten: het Beter Leven keurmerk. Dat vierde afgelopen jaar zijn tiende verjaardag. Supermarkten verkochten vorig jaar voor een recordbedrag van 1,5 miljard euro aan producten met het Beter Leven keurmerk. In 2016 was dat nog ruim één miljard. Het gaat dus goed met het keurmerk van de Dierenbescherming, en dat betekent dat steeds meer dieren daadwerkelijk een beter leven krijgen.

De grootste winst van de afgelopen tijd is volgens Marijke de Jong-Timmerman dat steeds meer delen van het dier met keurmerk worden verkocht – voorheen verdween bijvoorbeeld de ham in het reguliere circuit. Inmiddels verkopen 18 supermarktketens het gekeurmerkte vlees, dat afkomstig is van 1600 veehouders. Dankzij De Jong-Timmerman laat het Beter Leven keurmerk andere keurmerken in de supermarkt achter zich. Dat is een prestatie, want het vlees is duurder en de boer moet er veel investeringen voor doen.”

Dierenwelzijn op de kaart

Naast de aandacht voor het Beter Leven keurmerk staan ook andere organisaties die zich hard maken voor dierenwelzijn in de top 100. Zo staat Ruud Zanders van Kipster op de tweede plaats. De plek in Limburg waar 24.000 kippen scharrelen werd eerder door Marijke al de stal van de toekomst genoemd. De eieren van Kipster hebben het drie sterren Beter Leven keurmerk toegekend gekregen.