Scharrelvlees met Beter Leven sterren steeds beter verkrijgbaar

De term ‘scharrel’ kan voor de consument verwarrend zijn. Het gebruik ervan suggereert dat dieren enigszins volgens hun natuurlijk gedrag kunnen leven, terwijl dat niet altijd het geval is. Legkippen die scharreleieren leggen komen bijvoorbeeld nooit buiten. Deze eitjes komen dan ook niet in aanmerking voor sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Steeds vaker ligt er echter ook scharrelvlees met sterren van het Beter Leven keurmerk in de supermarkt, bijvoorbeeld varkensvlees met twee sterren en kip met één ster. Deze dieren krijgen een uitloop naar buiten, soms deels overdekt. Bij o.a. Plus en Albert Heijn is het vlees verkrijgbaar.

Het is pas sinds een jaar dat er ook varkensvlees met twee sterren van het keurmerk van eigen bodem in de schappen te vinden is. Varkensvlees met één ster is al volop verkrijgbaar en maakt inmiddels het leeuwendeel uit van het aanbod in de supermarkt. Varkensvlees met twee sterren is echter beperkter verkrijgbaar en tot nu toe vooral afkomstig uit het buitenland (Engeland).

De ruimte voor de Nederlandse varkens met twee sterren dieren is bijna twee keer zo groot als gebruikelijk per dier, maar het voornaamste verschil is dat ze naar buiten kunnen. De uitloop is voor de helft overkapt en er is stro voor de varkens. Ze kunnen dan ook lekker wroeten, iets wat varkens graag doen. In de stal is meer voor de dieren te beleven, reden waarom de krulstaart van de varkens intact blijft. Die wordt bij andere varkens vaak afgeknipt omdat ze elkaar onder meer uit verveling gaan aanvreten. Ook worden de mannelijke biggetjes van het bedrijf waar de twee sterren varkens momenteel opgroeien niet gecastreerd, wat vaak gebeurt om de zogenaamde ‘berengeur’, die bij het bakken van het vlees te ruiken kan zijn, te voorkomen.

Dierenwelzijn ‘ok’ na plofkip?

Supermarkten willen hun klanten graag doen geloven dat het sinds het verdwijnen van de plofkip als versproduct uit de supermarkt met het welzijn van de overige kippen wel goed zit. Dat is helaas slechts ten dele waar. Volgens de Dierenbescherming is kip pas écht diervriendelijker als er een ster van het Beter Leven keurmerk op staat. Dat is duidelijk niet het geval bij de huismerkkippen die in de schappen van de supermarkten liggen. Alleen kippen die een uitloop hebben kunnen sterren krijgen. Albert Heijn verkoopt deze kip onder de noemer “scharrel”. Qua dierenwelzijn zit deze kip met ster een niveau hoger dan de ‘tussenkip’ van de grootgrutter. Deze scharrelkippen met ster hebben niet alleen meer ruimte, maar hebben dus ook een overdekte uitloop. Sowieso zijn ze van een ander ras, waardoor ze minder hard groeien.

Kippen brengen een groot deel van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden. Het Beter Leven keurmerk schenkt hier extra aandacht aan. Zo strooit de boer voer rond in de stal en krijgen de kippen strobalen. Hier gaan ze bovenop zitten om er strootjes uit te pikken. Deze halen ze helemaal uit elkaar. Ook is de stal ingestrooid met vers stro, houtkrullen of zand waarin de kippen kunnen scharrelen en stofbaden kunnen nemen.