Snackbarketen Smullers krijgt Beter Leven keurmerk

Snackbarketen Smullers heeft vrijdag 25 maart als eerste foodservice formule in Nederland het Beter Leven keurmerk gekregen. In alle snacks waarin vlees wordt verwerkt, wordt in de 27 filialen op diverse treinstations nu alleen nog maar gebruik  gemaakt van minimaal één ster Beter Leven keurmerk kippen- en rundvlees. Met deze stap wil Smullers de foodservice industrie laten zien dat het mogelijk is om op verantwoorde wijze een fastfoodconcept te exploiteren.

Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, is blij met de stap van Smullers. Ze legt uit waarom:  “Tijdens de coronacrisis wordt pijnlijk duidelijk dat het gebruik van diervriendelijkere producten in de foodservice nog veel terrein te winnen heeft. Door de sluiting van de horeca zochten mensen in de supermarkt noodgedwongen naar een alternatief voor onder meer het vlees en de eieren die anders buiten de deur in onder meer restaurants werden gegeten.  Al snel bleek dat het gat dat door de gesloten horeca was ontstaan niet gevuld kon worden met diervriendelijkere varianten, omdat het aanbod hiervan in de foodservice vele malen kleiner is dan in de supermarkten”.

Het marktaandeel duurzaam voedsel in supermarkten is voor vlees en vleeswaren 40% en voor eieren 68%. In de foodservice is het marktaandeel duurzaam voedsel voor vlees en vleeswaren nog maar 11% en voor eieren slechts 6% (monitor Duurzaam Voedsel, WUR 2019). “In dat licht is de Dierenbescherming enorm blij dat een keten als Smullers nu het voortouw neemt. Je kunt bij Smullers al terecht voor een snelle veganistische of vegetarische hap voor onderweg, en daar komen nu de snacks met Beter Leven vlees bij, geweldig!”, aldus De Jong. Smullers heeft al sinds 2018 een vegetarische burger in het assortiment, aangevuld met diverse andere vegetarische snacks en sauzen, zoals vegan mayonaise.