Supermarkten stappen over op kipvleeswaren met Beter Leven keurmerk

Afgelopen week werd bekend dat COOP afscheid heeft genomen van sterloze kipvleeswaren. Alle kipvleeswaren dragen minimaal 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Daarmee zet de supermarkt in op een diervriendelijker vleesaanbod. Naast COOP zijn ook DIRK en Dekamarkt voornemens die trend te volgen. Medio 2020 schakelen beide supermarkten over op vleeswaren met 1 ster Beter Leven kip.

Mooie ontwikkeling

Marijke de Jong, Programmamanager Beter Leven keurmerk noemt het een mooie ontwikkeling dat supermarkten afscheid nemen van sterloos vlees. “ Je ziet dat het Beter Leven keurmerk steeds meer de standaard gaat worden. Dat deze trend nu ook doorzet in de categorie vleeswaren moedig ik ten zeerste aan, zeker omdat vleeswaren en met name kip tijdens de lunch populair broodbeleg is (*). Het sneeuwbaleffect dat deze stap van COOP heeft op andere supermarkten stemt mij positief, mede omdat de consument bij zijn vleesaankopen prijsgevoelig is en de keuze om diervriendelijker te kiezen nu voor hem of haar wordt gemaakt. Ik verwacht dat de stap naar kipvleeswaren met het 1 ster Beter Leven keurmerk een eerste stap is en dat andere vleessoorten zullen volgen”.

Beter Leven week

Tijdens de Beter Leven week in oktober bracht de Dierenbescherming een onderzoek naar buiten waarin de huismerkkip van supermarkten werd afgezet tegen de 1 ster Beter Leven kip. Daarin komt heel duidelijk naar voren dat de 1 ster Beter Leven kip diervriendelijker wordt geproduceerd en dus meer daglicht, ruimte en afleiding heeft.
(*) 54% van de consumenten consumeert vleeswaren tijdens de lunch (bron: GfK i.o.v. de Dierenbescherming 2019).

Op 5 december werd bekend dat ook Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar in navolging van Coop, Dirk en Dekamarkt kiezen voor 1 ster Beter Leven voor kipvleeswaren.