‘Verse kip en varken duurzamer dan 3 jaar geleden’

Van het verse kippen- en varkensvlees in Nederlandse supermarkten is 94 procent ‘duurzamer’ dan drie jaar geleden. Dat beweert het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL). In 2013 maakten supermarkten en de vleesindustrie afspraken om supermarktvlees ‘duurzamer’ (lees: diervriendelijker) te maken. Volgens een inventarisatie van het CBL zijn deze resultaten gehaald.

“Met duurzamer bedoelen we dat het vlees ruim boven de wettelijke eisen voor duurzaamheid moet zitten”, aldus Marc Jansen, directeur van het CBL tegen NU.nl. “Het Nederlandse kippen- en varkensvlees is inmiddels een stuk duurzamer dan een paar jaar geleden, en veel duurzamer dan vlees uit het buitenland.”

Grote verschillen tussen diersoorten

Er zijn echter grote verschillen. De groei komt vooral bij varkens vandaan. Van het varkensvlees heeft 85% een Beter Leven keurmerk met 1 ster. 3% heeft 2 sterren en 6% heeft 3 sterren. Bij kip is het aandeel met Beter Leven keurmerk slechts 17%. Wel noemt het CBL dat 77% van het kippenvlees afkomstig is van duurzamer gehouden kippen. Dat is een goede ontwikkeling, maar voor de Dierenbescherming geldt 1 ster als absolute ondergrens.