Legkippen 1 ster

Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor legkippen met 1 ster Beter Leven. Er zijn ook criteria voor 2 sterren en 3 sterren. Lees ook onze criteria voor andere dieren.

 

Ruimte

De kippen zitten met 9 kippen op een m2 (net als gangbaar) maar ze hebben meer ruimte vanwege een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht.
De groepsgrootte is maximaal 6000 hennen (bij gangbaar is geen maximum)

 

Download tekening met legenda

 

Verenpikken en kannibalisme

Om verenpikken te voorkomen, wordt in gangbare bedrijven het licht gedimd. Bij het Beter Leven keurmerk is dit niet toegestaan. De snavels worden bij 1 ster BLK wel gekapt, maar minder ver dan bij gangbaar.  Dat geldt voor ook voor legkippen met 2 sterren Beter Leven. Bij legkippen met 3 sterren Beter Leven is snavelkap verboden.

 

Afleiding

Van nature brengen kippen een belangrijk gedeelte van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden.
De pluimveehouder strooit dagelijks graan rond in de stal. Daarnaast krijgen de kippen strobalen, waar ze bovenop kunnen zitten om strootjes eruit te pikken en vervolgens helemaal uit elkaar te halen. Ook is de stal ingestrooid met vers stro, houtkrullen of zand zodat de kippen kunnen scharrelen en stofbaden kunnen nemen. Daarnaast krijgen de kippen pikstenen waaraan de kippen hun snavels en nagels slijten.

 

De criteria in een overzichtelijk schema bekijken met alle details?

 

 

Legkippen 2 sterren Beter Leven
Legkippen 3 sterren Beter Leven

Beter Leven voor andere dieren