Legkippen 2 sterren

Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor legkippen met 2 sterren Beter Leven. Er zijn ook criteria voor 1 ster en 3 sterren. Lees ook onze criteria voor andere dieren.

 

Ruimte

De kippen zitten met 9 kippen op een m2 (net als gangbaar) maar ze hebben meer ruimte vanwege een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht én daarbij nog een vrije uitloop naar buiten. Hierin mogen ze minimaal 8 uur per dag rondscharrrelen. 

 Kippenstal gangbaar legkippen

Stal legkip 2 sterren Beter Leven keurmerk

 Download tekening met legenda

Bosdieren

Kippen zijn van oorsprong bosdieren. Een groot en open weiland zullen ze daarom niet gebruiken. In de vrije uitloop staat daarom extra beschutting in de vorm van bomen, struiken en camouflagenetten. Bij gangbare vrije uitloopbedrijven is extra beschutting niet verplicht. Gangbare scharrelbedrijven hebben geen (overdekte) uitloop.

 

Verenpikken

Verenpikken is een erg lastig gedragsprobleem. Zacht verenpikken naar de veren van een andere kip is normaal sociaal gedrag van kippen. Maar door verveling, een grote groepsgrootte en weinig bewegingsruimte kan dit zachte verenpikken doorslaan naar intensief pikken. Op den duur leidt dit tot kale plekken en verwondingen.  Om verenpikken te voorkomen, wordt in gangbare bedrijven het licht gedimd. Onder het Beter Leven keurmerk is dit niet toegestaan.
Daarnaast worden de snavels van de kippen gekapt. Bij legkippen met 2 sterren Beter Leven worden de snavels ook gekapt, maar minder ver dan bij gangbare pluimveebedrijven. Snavelkappen is verboden bij  legkippen met 3 sterren Beter Leven keurmerk.

 

Dag en nachtritme

Natuurlijk licht en een normaal dag- en nachtritme heeft een grote positieve invloed op het welzijn van kippen. Daarom zijn daglichtplaten bij het Beter Leven keurmerk verplicht.

 

De criteria in een overzichtelijk schema bekijken met alle details?

 

Alles over legkippen 1 ster Beter Leven
Alles over legkippen 3 sterren Beter Leven 
Beter Leven voor andere dieren