Legkippen 3 sterren

Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor legkippen met 3 sterren Beter Leven. 3 Sterren staat gelijk aan biologisch of net zo diervriendelijk.  Er zijn ook criteria voor 1 ster en 2 sterren en  Lees ook onze criteria voor andere dieren.

Ruimte

Eieren van biologische leghennen komen automatisch in aanmerking voor 3 sterren, deze bedrijven voldoen aan Europese biologische wetgeving. Maar ook niet-biologische bedrijven kunnen het Beter Leven keurmerk 3 sterren krijgen, als ze voldoen aan de criteria. Onder 3 sterren Beter Leven keurmerk hebben de kippen een ruimte in de stal van maximaal 6,7 hennen per m2.  Ze hebben, net als bij 2 sterren, een grote overdekte en een vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6000 hennen per stalcompartiment. In de gangbare veehouderij geldt geen maximum groepsgrootte. De grootte van de vrije uitloop varieert binnen het Beter Leven keurmerk 3 sterren. Zie hiervoor het kopje ‘Diergericht ontwerp.’

stal legkip gangbaar pluiveebedrijf

stal legkip 3 sterren

Verenpikken

Verenpikken is een erg lastig gedragsprobleem. Zacht verenpikken naar de veren van een andere kip is normaal sociaal gedrag van kippen. Maar door verveling, een grote groepsgrootte en weinig bewegingsruimte kan dit zachte verenpikken doorslaan naar intensief pikken. Op den duur leidt dit tot kale plekken en verwondingen. Om verenpikken te voorkomen, wordt in gangbare bedrijven het licht gedimd. Onder het Beter Leven keurmerk is dit niet toegestaan.

Bij het Beter Leven keurmerk wordt verenpikken zo veel mogelijk voorkomen met behulp van extra afleidingsmateriaal, meer bewegingsvrijheid, frisse lucht in de vrije uitloop en een natuurlijk dag- en nachtritme.

Diergericht ontwerp

Eieren van biologische leghennen komen automatisch in aanmerking voor het Beter Leven keurmerk 3 sterren. Sommige bedrijven voldoen niet aan de biologisch wetgeving, maar zitten wel op hetzelfde dierwelzijnsniveau als biologische leghennen. Deze bedrijven komen ook in aanmerking voor het Beter Leven keurmerk 3 sterren.

Deze bedrijven hebben de stal en de uitloop op een manier is ontworpen dat het voldoet aan alle behoeftes van de hennen (diergericht ontworpen). Om er zeker van te zijn dat het dierenwelzijn zowel in biologisch als in niet-biologische bedrijven met diergericht ontworpen stallen even hoog is, wordt bij nieuwe (diergericht ontworpen) stallen uitgebreid onderzoek gedaan. Pas als duidelijk is dat het welzijnsniveau vergelijkbaar is met biologisch, mogen in deze stal 3 sterren BLk leghennen gehouden worden. Het bedrijf voldoet in dat geval ook aan alle andere 3 sterren eisen, zoals de transportduur en het verbod op snavelkappen. Twee voorbeelden van diergericht ontworpen stallen met BLk 3 sterren zijn Rondeel en Kipster.

De criteria in een overzichtelijk schema bekijken met alle details?
Download tekening met legenda 

Alles over legkippen 1 ster Beter Leven
Alles over legkippen 2 sterren Beter Leven
Beter Leven keurmerk voor andere dieren