Beter barbecueën met sterren

De zomer is bij uitstek hét barbecueseizoen. Mensen kopen als een kip zonder kop zoveel mogelijk vlees voor zo min mogelijk geld. Barbecueën kan inderdaad supergezellig en lekker zijn, maar extra aandacht voor de leefomstandigheden van het dier kan volgens de Dierenbescherming geen kwaad.

Check ’t label even

De bereider van een courgette of een vegetarische hamburger houdt natuurlijk al rekening met dierenwelzijn. Kies je voor vlees, let dan op het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Zo weet je in elk geval dat er rekening is gehouden met de leefomstandigheden en het welzijn van dieren. En dan geldt hoe meer sterren, hoe beter de omstandigheden voor het dier waren. Daarom start vanaf vandaag een online campagne waarmee de Dierenbescherming duidelijk maakt dat als je je barbecue-inkopen doet, je altijd even checkt of je ook aan dierenwelzijn hebt gedacht.

Gril geen huismerkkip!

Want, vooral bij verse kipproducten is volgens de Dierenbescherming winst te behalen. Vrijwel iedere supermarkt verkoopt een eigen ‘huismerkkip’. Die is iets goedkoper dan de kippen met een ster van het Beter Leven keurmerk, maar beduidend minder diervriendelijk geproduceerd. In een rapport waarin alle verkrijgbare kippen objectief werden vergeleken op dierenwelzijn, bevestigt de Universiteit van Wageningen dat kippen onder het Beter Leven keurmerk het diervriendelijkst zijn grootgebracht en beter hun natuurlijke gedrag laten zien. Bovendien is er minder uitval van dode dieren
Kippen brengen een groot deel van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden. Het Beter Leven keurmerk schenkt hier extra aandacht aan. Zo strooit de boer het voer rond in de stal en krijgen de kippen strobalen. Hier zitten ze bovenop om er strootjes uit te pikken. Deze halen ze helemaal uit elkaar. Ook is de stal ingestrooid met vers stro, houtkrullen of zand waarin de kippen kunnen scharrelen en stofbaden kunnen nemen.

Na de plofkip…

Supermarkten willen hun klanten echter graag doen geloven dat het sinds het verdwijnen van de plofkip als versproduct uit de supermarkt met het welzijn van de overige kippen wel goed zit. Dat is helaas slechts ten dele waar. Dat is duidelijk niet het geval bij de huismerkkippen die in de schappen van de supermarkten liggen als goedkoper alternatief. Alleen scharrelkip krijgt een ster van het Beter Leven keurmerk. Deze dieren hebben niet alleen meer ruimte, maar hebben ook een overdekte uitloop. Sowieso zijn ze van een ander ras, waardoor ze minder hard groeien. Volgens de Dierenbescherming is kip pas écht diervriendelijker geproduceerd als er een ster van het Beter Leven keurmerk op staat. Dat geeft je ook tijdens het barbecueën een beter gevoel!