Veel kuikens, grote verschillen: een vergelijking

Als het gaat om de productie van kippenvlees zijn alleen de kale cijfers al duizelingwekkend: per jaar worden in Nederland 600 miljoen vleeskippen geslacht… Eigenlijk zijn het nog kuikens, want de meeste dieren worden nog geen anderhalve maand oud. De plofkip is inmiddels grotendeels uit de supermarkt verdwenen, maar er is een variant voor in de plaats gekomen: de huismerkkip. Een beter alternatief dan de plofkip, maar zonder ster van de Dierenbescherming. In tegenstelling tot de huismerkkip heeft de Beter Leven kip namelijk meer ruimte en een overdekte uitloop.

Iedereen heeft wel eens van de plofkip gehoord, maar er zijn ook door de supermarkten zelf geïntroduceerde huismerkkippen, kippen met één of meerdere sterren en biologische kippen. Waar kun je nu het beste voor kiezen? Op het gebied van dierenwelzijn is een vergelijking goed te maken. De Dierenbescherming zette de feiten op een rij en liet de bevindingen controleren door dr.ir. Ingrid de Jong van de Universiteit van Wageningen.

Objectieve vergelijking

In het rapport VLEESKUIKENCONCEPTEN IN NEDERLAND – Een vergelijking op gebied van dierenwelzijn is onder meer gekeken naar de huisvesting, gezondheid, voeding en het gedrag van de dieren. Hoe zit het met de uitval, kunnen de dieren zon- en of stofbaden enzovoort, zijn vragen die objectief kunnen worden beantwoord. Het zal niemand verbazen dat de reguliere ‘plofkippen’ op bijna alle onderdelen van dierenwelzijn het slechtst scoren; volstrekt onder de maat van de Dierenbescherming

En hoewel het verse kippenvlees in supermarkten niet meer afkomstig is van plofkippen, wordt het nog wel gebruikt in verwerkte producten zoals snacks en in andere verkoopkanalen zoals restaurants en cateringbedrijven. Naast de welzijnsproblemen van de vleeskuikens zelf, is er bij de plofkip ook nog de chronische honger van de ouderdieren. Dit laatste speelt in zekere mate ook bij veel van de huismerkkippen die supermarkten hebben gepresenteerd als diervriendelijker alternatief voor de plofkip.

Meer ruimte

Concluderend scoren het biologische concept en Beter Leven keurmerk 1 ster het best op het gebied van dierenwelzijn. Doordat deze dieren bijvoorbeeld langzamer groeien, meer ruimte krijgen, en toegang hebben tot een overdekte uitloop, zijn ze sterker en kunnen ze hun natuurlijk gedrag beter vertonen dan huismerkkippen. Ook transparantie en controle van de keurmerken zijn bij biologisch en het Beter Leven keurmerk 1 ster het best geregeld. De huismerkkippen waren toen ze op de markt kwamen een stap in de goede richting, maar halen niet dezelfde welzijnsverbeteringen ten opzichte van reguliere vleeskuikens als het Beter Leven keurmerk 1 ster en het biologische concept, zo blijkt uit de vergelijking.

Tussen de huismerkkippen van de verschillende supermarkten zijn wel enkele verschillen op het gebied van dierenwelzijn. De Nieuwe Standaard Kip van Jumbo komt het dichtst in de buurt van Beter Leven keurmerk 1 ster. Maar op belangrijke punten, zoals ruimte en toegang tot een overdekte uitloop, schieten de huismerkkippen tekort. Wie dus stappen wil zetten op het gebied van diervriendelijker consumptie eet sowieso minder vlees en minimaal met één ster van het Beter Leven keurmerk.