Kip kijkt in camera

Opkomst van duurzame bedrijfslogo’s in de retail

Het lijkt een onomkeerbare trend te zijn: retailers profileren zich steeds vaker op duurzaamheid vanuit hun maatschappelijk verantwoordelijke rol. Positief hieraan is dat je ziet dat dierenwelzijn onlosmakelijk met duurzaamheid is verbonden en steeds meer gewicht krijgt in strategische retailkeuzes. Dat zien we bijvoorbeeld aan de verbreding van het aanbod van het Beter Leven assortiment over meerdere productcategorieën, maar ook aan de opkomst van nieuwe duurzame bedrijfslogo’s in de retail. Veelal is het Beter Leven keurmerk onderdeel van deze duurzame kapstok.

Bedrijfslogo’s en de duurzamere productieketen

Zo startte Albert Heijn begin dit jaar met de ‘Beter Voor’ – programma’s, zoals ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’(zuivel), door Milieu Centraal bestempeld als Topbedrijfslogo en ‘Beter voor Varken, Natuur en Boer’. Hierin werkt Albert Heijn samen met vaste leveranciers en boeren in een duurzamere en transparante productieketen. Ook PLUS bewandelt deze weg en volgde dit jaar met een duurzaamheidsclaim op het verse vlees, met de naam ‘Boerentrots van PLUS’. Kenmerkend voor het concept van PLUS zijn de gesloten transparante ketens, waarin Nederlandse boeren zijn vertegenwoordigd die varkensvlees, rundvlees, kip, kalfsvlees en lamsvlees produceren voor PLUS. Met de introductie van duurzame bedrijfslogo’s spelen beide retailers in op de behoefte aan transparantie en lokale herkomst van producten.

Beter Leven keurmerk biedt transparantie dierenwelzijn

Als het op transparantie van dierenwelzijn aankomt dan is een product met het Beter Leven keurmerk logo op zuivel, – eieren of – vlees van boer tot bord traceerbaar en geborgd. Alle partijen in de Beter Leven keten worden gecontroleerd door onafhankelijke Certificatie Instellingen op het naleven van de dierenwelzijnscriteria, zoals opgesteld door de Dierenbescherming. Stichting Beter Leven keurmerk ziet hierop toe. In die zin weet je als je een product met het Beter Leven keurmerk koopt exact hoe de leefomstandigheden en het dierenwelzijn is geweest. De criteria kun je hier per dier nalezen.

Meer weten over de werkwijze van het Beter Leven keurmerk