Rund 2 sterren

Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Met 1 ster Beter Leven zijn de ernstigste problemen uit de vee-industrie aangepakt. Hieronder lees je wat de criteria zijn voor runderen met 2 sterren Beter Leven. Er zijn ook criteria voor 1 ster en 3 sterren. Lees ook onze criteria voor andere dieren.

 

Ruimte

Runderen met 2 sterren Beter Leven keurmerk hebben 6,6 m2 ruimte in de stal ter beschikking en een zachte ligplaats van stro. In de gangbare veehouderij zijn er geen eisen gesteld aan de ruimte van de stal en de dieren staan doorgaans op een roostervloer.

stal rund gangbaar

stal rund 2 sterren

 Download de tekening met legenda

 

Weidegang

Koeien, kalveren en ossen lopen 180 dagen 12 uur per dag of 135 dagen 24 uur per dag buiten. In de gangbare rundveehouderij is weidegang geen eis, wel praktijk.

 

Kalf bij de moeder

Kalfjes moeten minimaal 5 maanden bij de moeder blijven. In de gangbare veehouderij is dit niet verplicht.

Castreren

Castratie is alleen verdoofd toegestaan bij stieren jonger dan 2 maanden en met pijnbestrijding achteraf. In de gangbare veehouderij mag deze ingreep onverdoofd gebeuren.

Transportduur

Het transport naar de boerderij mag onder het Beter Leven keurmerk met 2 sterren niet langer dan 10 uur duren. In de gangbare veehouderij geldt een tijd van 19 uur (kalveren ) tot 29 uur voor volwassen dieren. De gang naar de slacht mag onder 2 sterren Beter Leven maximaal 4 uur duren. De gangbare rundveehouderij kent  géén limiet.

 

De criteria in een overzichtelijk schema bekijken met alle details?

Runderen 1ster Beter Leven
Runderen 3 sterren Beter Leven 
Beter Leven keurmerk bij andere dieren