Bloemen, bijtjes en koeien: op de boerderij van Robert (27) is alles in balans

Robert Kuiper (27) is 3 sterren Beter Leven melkveehouder op Hoeve de Roebol, in de schilderachtige omgeving van de Mastenbroekerpolder in Overijssel. Hij levert melk die wordt verwerkt in de 3 sterren Beter Leven kaas van de Lidl. „Als consument koop je misschien gedachteloos een stuk kaas, maar jouw keuze heeft wel degelijk impact. Koop je een kaas met een Beter Leven keurmerk, dan is dat een stem voor meer dierenwelzijn.”

Robert voelde zich van jongs af aan aangetrokken tot het boerenleven. „Mijn opa was boer, maar het sloeg een generatie over. Na de landbouwschool bleek het als jonge boer lastig om met weinig kapitaal een bedrijf over te nemen. In mijn vrije tijd las ik veel vakbladen. Ik begon me steeds meer te verdiepen in biologische landbouw.”

Ondertussen zat boer Freddie Aalberts – inmiddels zijn compagnon – met een prachtig biologisch melk­­veebedrijf zonder dat hij een opvolger had. Robert: „Omdat hij niet wilde dat zijn zorgvuldig opgebouwde levenswerk verloren ging, verkocht hij zijn grond aan de coöperatie Land van Ons. Zij kopen gangbare landbouwgrond op om het om te vormen naar biologische landbouwgrond. Of om, in dit geval, bestaande biologische land­bouwgrond te behouden. Freddie boerde al 25 jaar biologisch. Over alles was nagedacht, van dierenwelzijn tot de bloemen en bijtjes rondom de percelen. Hij zocht alleen nog iemand die het werk zou voortzetten. De keuze is toen op mij gevallen.”

Beter Leven keurmerk

Robert pacht de grond van Land van Ons nu nog samen met Freddie, voordat hij het helemaal van hem overneemt. „Wat de toekomst betreft, denk ik bij elke stap steeds goed na over wat bij ons past. Zo wilde ik graag voldoen aan de criteria voor het 3 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Daarvoor waren extra maatregelen op het gebied van dierenwelzijn nodig, bovenop de biologische eisen.”

Hij geeft toe dat hij zich hier enigszins op had verkeken. „Onze aanpak was al zo door­dacht en diervriendelijk dat ik dacht: dat fietsen we er zo doorheen. Maar al die puntjes op de i vormden nog behoorlijk wat regelwerk. Twee drinkwaterpunten per groepje kalveren bijvoorbeeld, en de ligplaatsen volgens exact de afmetingen van 3 sterren Beter Leven. Toch ben ik blij dat we deze in­vestering­en hebben gedaan, want nu kunnen we onze melk leveren aan de coöpera­tieve zuivelfabriek in Rouveen die daar de 3 sterren Beter Leven kaas van maakt, die beschikbaar is bij Lidl. Als je die kaas koopt, zit onze melk daarin verwerkt.”

De koeien op Hoeve de Roebol staan ruim 200 dagen per jaar in de wei.

Bewuste keuze

Dierenwelzijn is voor Robert geen bijzaak, maar de kern van zijn bedrijfsvoering. „Met 85 melkkoeien en 40 stuks jongvee is het geen megabedrijf, maar dat is een bewuste keuze. Het is niet ons doel om meer koeien te hebben en het maximale uit de dieren en het land te halen. Het is juist mooi dat de koeien bijdragen aan het landschap. We laten ze hier gewoon koe zijn, en dat is prachtig. Zonder onze koeien zou het landschap er anders uitzien. Waar ze grazen, laten ze mest achter. Die mest trekt insecten aan. En die dienen weer als voedsel voor de kuikens van weidevogels zoals de grutto en de kieviet, die op een deel van onze grond broeden. Daar houden we allemaal rekening mee.” De koeien staan ruim 200 dagen per jaar in de wei. „Alleen als de grond te nat is, moeten ze naar binnen. Daar houden we ze op stro in plaats van op rubber of beton; dat is zachter, warmer, zorgt voor meer bewegings­ruimte en het geeft een mooie vorm van mest. Die proberen we zo goed mogelijk te compos­teren en gaat dan weer terug naar het land als bemesting.”

Extra stappen

Biologische landbouw is beter voor dier en natuur, maar wel wat kostbaarder en arbeidsintensiever dan gangbare landbouw. „Doordat we niet alleen bio­logisch, maar ook 3 sterren Beter Leven keur­merk gecer­ti­­ficeerd zijn, moeten we voldoen aan aanvullende eisen op dierenwelzijn en daar betaal je voor. Maar daar schuilt ook de eerlijkheid in. Want als iets heel goedkoop is, betaalt bijna altijd iemand anders de rekening. Als consu­ment heb je meer invloed dan je denkt. Kies je voor een product met een 3 sterren Beter Leven keurmerk, dan is dat een stem voor een diverser landschap en een beter dierenwelzijn.”

Het mooist aan zijn werk? „De vrijheid, al stopt het werk nooit helemaal. De dag begint om vijf uur ’s morgens en na het melken vult de dag zich vanzelf met klussen: vee verzorgen, stallen opknappen, voer voor de winter maaien. Maar ik kan zelf mijn tijd indelen en dat past bij me. Ik moet ervoor zorgen dat de koeien op de juiste plek grazen, dat er op tijd gemaaid wordt of dat we juist wachten. Alles hangt met elkaar samen, dat is misschien nog wel het allermooist. Dierenwelzijn en natuurbeheer zijn geen losse projecten, het is één geheel.”

Tekst door Tjerk de Vries.
Foto’s door Iris Planting.
Dit artikel werd 22 oktober 2025 gepubliceerd in  De Telegraaf