Leefruimte van invloed op natuurlijk gedrag dier

De binnen- en buitenruimten zijn zo ingericht dat dieren keuzes kunnen maken en dat ze onbekommerd kunnen scharrelen, struinen, schuilen, spelen, of wroeten. We passeren hiermee ruimschoots de wettelijke minimum eisen van een stal, uitloop of buitenruimte.

Koop ruimte voor dieren

Houd je tijdens het boodschappen doen rekening met dieetwensen? Hoe zit dat eigenlijk met dierenwelzijn? Let je op de productverpakking van vlees om te zien of het Beter Leven keurmerk erop staat en let je op het aantal sterren? Het geeft aan hoe het dier heeft geleefd. Waarom we dat vragen? Heel simpel, jij hebt als consument de keuze om ruimte te kopen voor een dier. Met het 1 ster Beter Leven keurmerk maak je al verschil. Maar met 3 sterren Beter Leven producten weet je dat de meeste aandacht is uitgegaan naar dierenwelzijn. De kippen hebben speelmateriaal, zoals strobalen om in te pikken en kunnen de frisse lucht in. Kies voor producten met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en geef dieren de ruimte die ze zo hard nodig hebben. Bekijk hier de leefruimte per dier.

In gesprek met 3 sterren Beter Leven boeren

Consument Loes uit Den Haag wil weten van 3 sterren Beter Leven varkenshouder Jeroen Koks waarom ze het beste voor het Beter Leven keurmerk kan kiezen.

Biologisch en 3 sterren Beter Leven boer Bart Kok van Polderhoen vertelt dat zijn kippen op zijn bedrijf, zowel binnen als buiten, lekker kunnen scharrelen, eten en alle ruimte hebben om zich kiplekker te voelen.
3 sterren Beter Leven pluimveehouder Jan van Wijk vertelt enthousiast hoe zijn leghennen de volledige binnen-en buitenruimte van de stal benutten om te stofbaden, te klimmen op de boomstammen en lekker te scharrelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de leefruimte per dier? Of over de andere eisen die de Dierenbescherming stelt binnen het Beter Leven keurmerk, zoals weidegang, speelmateriaal voor het dier of andere criteria? Bezoek dan deze pagina voor een overzicht per diersoort.

(*) Disclaimer: Wegens Vogelgriep is er een landelijke ophokplicht voor pluimvee afgekondigd, waaronder 3 sterren Beter Leven kippen. Deze kunnen tijdelijk niet meer in de vrije uitloop leven, maar nog wel gebruikmaken van de overdekte uitloop. Dat betekent dat de kippen nu tijdelijk minder ruimte tot hun beschikking hebben.