Mark: "zo min mogelijk dierenleed op mijn bord"

“Dierenwelzijn heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Van jongs af aan heb ik bewuste keuzes gemaakt. Helaas zijn er nog steeds mensen die zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk vlees in huis halen. Die niet willen inzien hoeveel ellende eraan vooraf is gegaan. Terwijl ik vind: als dieren dan toch op een bord moeten eindigen, dat met zo min mogelijk leed gepaard dient te gaan.

Wanneer je ervoor kiest om stelselmatig diervriendelijker producten met drie sterren van het Beter Leven keurmerk te kopen, geef je leveranciers uiteindelijk geen keuze meer en komt er vanzelf een omslag in het aanbod. Voor ons zoontje Naut koop ik ook alleen potjes babyvoeding waar drie Beter Leven sterren op staan.

Mensen zijn geneigd te denken dat het geen zin heeft. Dat de wereld zo complex geworden is, en individuele keuzes geen effect meer hebben. Maar verandering is wel degelijk mogelijk. Je zag het in België. Na het zoveelste voedselschandaal werd er structureel veel minder varkensvlees verkocht. We kunnen zoveel meer bereiken dan we denken. Als je maar handelt naar waar je in gelooft, dan zal je zien dat het werkt.”

Lees hier de andere ervaringsverhalen.