‘Doe de plofkip in de ban’
In het NRC Handelsblad van afgelopen maandag stond een hoofdredactioneel commentaar waar de Dierenbescherming zich van harte bij aansluit. Het commentaar heeft betrekking op een artikel dat in de weekendeditie van de krant verscheen. Dit ging over de succesvolle campagnes van collega-dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier tegen de plofkip en hun aankondiging dat supermarktketen Albert Heijn in 2013 aan de beurt is.
Eieren voor z’n geld
“AH geeft vooralsnog geen krimp. De supermarktketen zegt ‘de wensen en behoeften van onze klanten’ te laten overwegen. Maar die klanten vragen niet om plofkip. Ze verlangen een scherpe prijs”, aldus het commentaar. De schrijver van het bericht spreekt vervolgens de verwachting uit dat AH uiteindelijk ‘eieren voor zijn geld zal kiezen’, “de realiteit is immers dat plofkippen geen dieren meer zijn maar kuikenbouten op poten, veroordeeld tot een miserabel leven”. Verderop in het bericht wordt verwezen naar de schrijver J.M. Coetzee, die in 2001 weerstand opriep door in zijn essaybundel The Lives of animals de megastallen te vergelijken met nazi-concentratiekampen. “Inmiddels zijn steeds meer mensen het met hem eens, met dat voorschrijdend inzicht zal ook AH rekening moeten houden”, zo stelt de hoofdredactie van het NRC.
Verantwoordelijkheid voor de mens
Aan het einde van het commentaar vat de schrijver het mooi samen: “Mensen zijn vleeseters, dieren worden gefokt om te worden opgegeten. Daar moet sentimenteel noch dramatisch over worden gedaan. Het betekent echter een verantwoordelijkheid voor de mens. Dat kippen op een bord belanden, betekent niet dat ze eerst mishandeld mogen worden”. Met deze stelling is de Dierenbescherming het helemaal eens. We roepen Albert Heijn dan ook op om hun verantwoordelijkheid in deze te nemen.
Maar ook u als consument kan uw steentje bijdragen door geen plofkip te kopen. Wilt u toch kip eten? Let dan bij het doen van uw boodschappen op het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming: Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Namens de miljoenen dieren in de vee-industrie, alvast bedankt.