Varkens houden met een krul
Varkenshouder Gerald Deetman in het Gelderse Putten biedt zijn varkens een hoog welzijn. Bert van den Berg, programmamanager Veehouderij, bracht een bezoek aan deze varkenshouder en schreef er een blog over.
“Gerald Deetman in het Gelderse Putten biedt zijn varkens een hoog welzijn. Dat lees ik steeds vaker in de vakpers en op internet. Ik wil die varkens graag van dichtbij zien en daarom breng ik op 20 maart 2015 een bezoek aan deze varkenshouder. Als ik zijn varkensstal in stap, zie ik het direct: de varkens hebben grote krullen in hun staarten. Dat geeft aan dat de varkens het kennelijk qua klimaat, voeding, gezondheid en gedrag goed naar hun zin hebben.”
Aldus Bert van de Berg
Want het hoeft maar iets te tochten, te mankeren aan het voer, of ze vervelen zich, en prompt beginnen ze in elkaars staart te bijten. Reden waarom varkenshouders uit voorzorg bij de biggen een flink deel van de staartjes met een heet mes afsnijden. Varkenshouder Deetman coupeert alleen de pluim en het uiterste puntje van de staart.
Wat doet Deetman waardoor hij zonder problemen de varkensstaarten langer kan laten? Hij vertelt dat hij bij een aantal tomen biggen (de biggen bij één zeug) de staart zelfs helemaal niet heeft gecoupeerd en dat deze biggen zonder bijtproblemen zes maanden later naar het slachthuis gingen. Deetman zou het stoppen met couperen dan ook best aandurven. Maar omdat hij wel eens biggen aan andere varkenshouders verkoopt en zij geen ongecoupeerde varkens willen, haalt Deetman toch bij alle varkens de puntjes van de staarten af.
Rust
Gerald besteedt veel aandacht aan dierenwelzijn, want dieren die zich goed voelen hebben minder stress. Belastende behandelingen doet hij daarom zo min mogelijk: zo doet hij niet aan het slijpen van hoektandjes van biggen. Doordat zijn bedrijf van de meeste ziektes vrij is, hoeft hij maar heel weinig vaccinaties te geven. Zelfs de ijzerinjectie bij jonge biggen verving hij door ijzergift via het voer. De mannelijke biggen (beertjes) worden niet gecastreerd. Tot problematisch berengedrag op oudere leeftijd leidt dit niet. Overgangen, bijvoorbeeld van moedermelk op vast voer, laat hij zo geleidelijk mogelijk verlopen. De varkens leven in groepen, waarbij broertjes en zusjes hun hele leven bij elkaar blijven. En door de varkens meer vreetplekken te geven, is er minder competitie om het voer.
Reinheid
Om het verspreiden van ziektekiemen te voorkomen, zijn de afdelingen met drachtige zeugen, kraamstallen, gespeende biggen en vleesvarkens strikt gescheiden. Zo maar een afdeling inlopen, is er niet bij. Je moet eerst douchen en een schone overall en laarzen aantrekken. Zo’n strikte scheiding zie je ook wel bij andere varkenshouders, maar Gerald en z’n medewerkers werken uit hygiëneoverwegingen zelfs met handschoentjes aan. Doordat de varkens in ruime hokken liggen, doen ze hun behoefte vrijwel altijd in dezelfde hoek. Zo ontstaat er een varkenstoilet, is de rest van het hok vrij van uitwerpselen en zien de varkens er schoon uit. Waar bij de meeste varkensbedrijven de gangen en materialen toch wel stoffig en vies zijn, zijn deze bij Deetman brandschoon. Daarbij worden de varkenshokken steeds grondig gereinigd en ontsmet voordat er nieuwe dieren in komen.
Ruimte en afleiding
Gerald doet mee aan 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming. De varkens hebben dus meer ruimte, veel daglicht voor een normaal dag- en nachtritme en beter afleidingsmateriaal. De op vier weken gespeende biggen zitten niet op 0,3 m2, maar op 0,4 m2. Gerald gaat zelfs nog verder door de biggen na 28 dagen zelfs 0,5 m2 te geven. De vleesvarkens zitten niet op 0,8 m2, maar op 1 m2. De biggen en vleesvarkens zitten niet in groepjes van 8 tot 12, maar in groepjes van 26 varkens, waardoor er meer bewegingsruimte is. Naast een extra vreetbak met snijmaïs gooit Gerald wat zaagsel op het dichte vloerdeel van het varkenshok en er hangen blokken hout om mee te spelen.
Vallei varken
De varkens van Deetman zijn supergezond. Hij gebruikt dan ook heel weinig medicijnen. Onder de naam ‘Vallei Varken‘ verkoopt hij zelfs vlees van varkens die gegarandeerd niet met antibiotica zijn behandeld. Deetman is niet alleen een precieze werker, maar ook een echte innovatieve varkenshouder.”